Na Međunarodni dan mira u Kruševcu otvoren „Park mira“

Postavljeno: 21.09.2022

„Park mira“ u Kruševcu, otvoren simbolično na Međunarodni dan mira, deo je globalnog projekta mira, koji sprovodi Međunarodni instituta za mir kroz turizam.

– Zadovoljstvo je što ovaj park otvaramo na dan, koji je Generalna skupština Ujedinjenih Nacija posebnom rezolucijom proglasila za Međunarodni dan mira i obavezala svet da barem tog dana u godini misli o miru, da ljudi slave mir i daju doprinos da on ovlada svetom. U ciljnu podizanja nivoa kulture mira i tolerancije, u Kruševcu su na ideju naše Asocijacije podignuta dva spomenika u slavu mira i to „Spomenik mira“ i spomenik „Majka Srbija i majka Grkinja“ – izjavio je Aleksandar Jovanović, zamenik gradonačelnice.

Okupljenim građanima, rečima zahvalnosti, obratio se direktor Međunarodnog instituta za mir kroz turizam, Jovan Popesku:

– Zahvaljujući vašoj inicijativi, uspostavili smo ovaj prvi „Park mira“ u Srbiji, a nadam se da će on u potpunosti ispuniti svoju svrhu – kazao je Popeskua.

Direktorka Turističke organizacije Kruševac, Suzana Milosavljević, koja je zajedno sa Aleksandrom Jovanovićem i Jovanom Popeskuom simbolično posadila drvo mira, kazala je da je izuzetno počastvovana što je ta ustanova dala mali doprinos da Kruševac postane deo globalnih Međunarodnih parkova mira.

– Zahvaljujući inicijativi doktora Pavla Bubanje, koji nažalost više nije sa nama, njegovoj višedecenijskoj borbi za očuvanje ideje mira u istoriji srpskog naroda, mi se danas nalazimo ispred „Spomenika mira“, jedinstvenog u svetu. Upravo je on simbol da negujemo i da promovišemo nenasilje, toleranciju, ljubav, poštovanje osnovnih ljudskih prava i svih onih vrednosti koji su sinonimi za mir – kazala je Milosavljevićka.

Pre otvaranja parka, u Gradskoj upravi potpisan je Sporazum o saradnji u uspostavljanju i funkcionisanju Parka mira, Međunarodnog instituta za mir kroz turizam.

U umetničkom delu programa učestvovali su Marija Golović učenica Hemijsko tehnološke škole, Kristina Damjanović vokalni solista i Aleksandar Gašić, član dramskog studija KCK-a.

M. Simić

Ostale vesti

back-to-top