Pomoć poljoprivrednica: Podela repromaterijala stočarima i pčelarima

Postavljeno: 21.09.2022

U okviru projekta „Unapređenje stočarske i pčelarske proizvodnje“ koji Grad Kruševac realizuje u saradnji sa Institutom za krmo bilje, podeljen je repromaterijal za 73 poljoprivredna gazdinstva.

Projekat koji ima za cilj unapređenje stočarske i pčelarske proizvodnje na teritoriji Grada Kruševca realizuje se već petu godinu zaredom, a ove godine uključena su 43 poljoprivredna i 30 pčelarskih domaćinstava.

Pre podele repromaterijala potrebnog za unapređenje proizvodnje, koja je obavljena ispred Instituta za krmno bilje, poljoprivrednim proizvođačima ranije je urađena analiza kvaliteta zemljišta koja podrazumeva mikrobiološku i analizu plodnosti, te analiza stočne hrane koja podrazumeva botaničku i analizu kvaliteta.

Pčelarima je urađeno deklarisanje jednog meda, obezbeđene su im medonosne biljke, čime će biti proširene i obogaćene pčelinje paše, pa će samim tim dobiti jača društva i više meda u svojim košnicama.

Pored unapređenja proizvodnje, dugoročno posmatrano, ovaj projekta ima i veliki ekološki značaj jer veliki broj mera obuhvaćenih projektom, doprinose i zaštiti zemljišta, vodotokova i životne sredine u celini.

Projekat za koji je Grad u ovoj godini opredelio pet miliona dinara realizuje se u saradnji sa ovdašnjim Intitutom za krmno bilje.

D.P.

Foto: krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top