+381 64 812 51 81
Naslovna » Politika » Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci – bez rasprave

Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci – bez rasprave

Prihod od 3,2 milijarde, rashodi od 2,3 milijarde, podaci su o punjenju i trošenju budžetskih sredstava u periodu od januara do kraja septembra. Izveštaj na sednici Skupštine, koja se zbog poštovanja protivepidemijskih mera održavala u rekonstruisanoj Sali bioskopa Kruševac, izglasan je bez ikakve rasprave

Gotovo da se ne pamti u skupštinskom životu da je neka odluka vezana za budžet, čak ni kada je reč o izveštaju o izvršenju budžeta, doneta bez ikakve diskusije. Danas su, međutim, odbornici gradskog parlamenta bez rasprave, sa 56 glasova za i četiri uzdržana odbornika opozicije, usvojili izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci ove godine koji je odbornicima obrazložila gradonačelnica Jasmina Palurović.

Gradonačelnica  je podsetila da je odlukom o budžetu za ovu godinu utvrđen plan budžetskog prihoda od 3,94 milijarde dinara, te da je taj iznos tokom godine uvećan transferima republike i donatorskim sredstvima, pa je rebalansom utvrđen na 4,63 milijarde dinara, koliko iznosi i cifra planiranih rashoda. 

U prvih devet meseci, u gradsku kasu se slilo ukupno 3,2 milijarde dinara što čini 69,63 odsto u odnosu na plan. Najviše sredstava ostvareno je iz izvornih prihoda, 763,5 miliona, od čega najviše po osnovu poreza na imovinu, 299,5 miliona dinara, a potom od koncesone naknade ustanove dr Max u iznosu od 223,4 miliona. 

Ustupljeni prihodi iznose 1,26 milijardi dinara, najviše po osnovu poreza na zarade u iznosu od 961 milion dinara, dok su transferna sredstva iz republičkog budžeta iznosila oko 480 miliona dinara. 

Kad je reč o rashodima, oni su izvršeni u iznosu od oko 2,35 milijardi što iznosi 51,24 odsto od plana, a ukupni suficit u budžetu u ovom trenutku iznosi 228,6 miliona dinara. 

Prema rečima gradonačelnice, ovaj rezultat ostvaren je u situaciji vanrednog stanja i proglašenja epidemije korona virusa, a grad morao da pomaže i budžetske korisnike koji su bili sprečeni da ostvaruju sopstvene prihode. 

Na rad svih korisnika uticalo vanredno stanje koje je trajalo od 15. marta do 6. maja, kao i epidemiološka situacija izazvana širenjem kovida. U ovom periodu grad je radio na realizaciji svih započetih projekata iako je došlo do pomeranja građevinske sezone. Značajna sredstva su utrošena za  otklanjanje posledica, kao što su opremanje kovid bolnice u Hali sportova, povećani troškovi za održavanje zelenih površina, održavanje čistoće na površinama javne namene, zoohigijenu i upravljanja vanrednim situacijama – naglasila je Palurović.

Kod budžetskih  korisnika je zbog vanrednog stanja došlo do  manje realizacije planiranih aktivnosti, što je takođe uticalo na smanjenje prihoda i rashoda, takođe je uticalo i na smanjenje sopstvenih prihoda budžetskih korisnika i time dovelo u pitanje njihovo redovno funkcionisanje. Ti rashodi su finansirani iz budžetskih sredstava – objasnila je, takođe, gradonačelnica.

Inače, četvrta sednica gradskog parlamenta održana je u Sali bioskopa Kruševac uz jasne proivepidemijske mere koje je preporučio Zavod za javno zdravlje, a koje je na početku zasedanja odbornicima predočio predsednik Skupštine Predrag Vukićević.

U dnevni red od pedesetak tačaka na početku zasedanja po hitnom postupku uvrštene si tri nove: odluka o održavanju čistoće i podizanju zelenih površina, o davanju Kulturnom centru na korišćenje zgrade ugostiteljstva od 340 kvadrata radi obavljanja delatnosti i dopuna rešenja iz 2002. godine, dok je tačka o boji i označavanju vozila komunalne milicije skinuta sa dnevnog reda.  

N.B.

Prihod od 3,2 milijarde, rashodi od 2,3 milijarde, podaci su o punjenju i trošenju budžetskih sredstava u periodu od januara do kraja septembra. Izveštaj na sednici Skupštine, koja se zbog poštovanja protivepidemijskih mera održavala u rekonstruisanoj Sali bioskopa Kruševac, izglasan je bez ikakve rasprave Gotovo da se ne pamti u skupštinskom životu da je neka odluka vezana za budžet, čak ni kada je reč o izveštaju o izvršenju budžeta, doneta bez ikakve diskusije. Danas su, međutim, odbornici gradskog parlamenta bez rasprave, sa 56 glasova za i četiri uzdržana odbornika opozicije, usvojili izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci ove…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

FK Trajal već u Srpskoj ligi: Završićemo sezonu kako dolikuje!

„Gumarima“ preostale dve utakmice u Prvoj ligi – večeras u Kruševcu protiv Žarkova i u sredu u Čačku protiv BorcaFK ...

“@Instabajka” učenika OŠ “Jovan Popović”

Dramska sekcija “Jovanovci” iz OŠ “Jovan Popović” predstavila se na ovogodišnjem Festivalu školskog teatra sa komadom “@Instabajka”. Predstavu je režirala ...

Ovom tekstu nije potreban naslov, ovo su istinite priče iz KOVID zone

Ovom tekstu nije potreban ni uvod ni autor. Portal “Kruševacgrad” donosi vam istinite priče iz crvene zone koje su sinoć ...

SSP: Kanalizacija u Velikom Golovodu ne funkcioniše dobro, uprkos tvrdnjama nadležnih

– Jedan od najvećih problema meštana naselja Veliko Golovode, pored toga što nemaju vrtić i poštu, je i to što ...

Odloženo suđenje za napad na Stefanovića i Jovanovića, jedan od okrivljenih izostao

Nedolazak jednog od trojice okrivljenih, bio je razlog za odlaganje današnjeg suđenja za događaj iz novembra 2018. godine kada su ...