Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci – bez rasprave

Postavljeno: 19.11.2020

Prihod od 3,2 milijarde, rashodi od 2,3 milijarde, podaci su o punjenju i trošenju budžetskih sredstava u periodu od januara do kraja septembra. Izveštaj na sednici Skupštine, koja se zbog poštovanja protivepidemijskih mera održavala u rekonstruisanoj Sali bioskopa Kruševac, izglasan je bez ikakve rasprave

Gotovo da se ne pamti u skupštinskom životu da je neka odluka vezana za budžet, čak ni kada je reč o izveštaju o izvršenju budžeta, doneta bez ikakve diskusije. Danas su, međutim, odbornici gradskog parlamenta bez rasprave, sa 56 glasova za i četiri uzdržana odbornika opozicije, usvojili izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci ove godine koji je odbornicima obrazložila gradonačelnica Jasmina Palurović.

Gradonačelnica  je podsetila da je odlukom o budžetu za ovu godinu utvrđen plan budžetskog prihoda od 3,94 milijarde dinara, te da je taj iznos tokom godine uvećan transferima republike i donatorskim sredstvima, pa je rebalansom utvrđen na 4,63 milijarde dinara, koliko iznosi i cifra planiranih rashoda. 

U prvih devet meseci, u gradsku kasu se slilo ukupno 3,2 milijarde dinara što čini 69,63 odsto u odnosu na plan. Najviše sredstava ostvareno je iz izvornih prihoda, 763,5 miliona, od čega najviše po osnovu poreza na imovinu, 299,5 miliona dinara, a potom od koncesone naknade ustanove dr Max u iznosu od 223,4 miliona. 

Ustupljeni prihodi iznose 1,26 milijardi dinara, najviše po osnovu poreza na zarade u iznosu od 961 milion dinara, dok su transferna sredstva iz republičkog budžeta iznosila oko 480 miliona dinara. 

Kad je reč o rashodima, oni su izvršeni u iznosu od oko 2,35 milijardi što iznosi 51,24 odsto od plana, a ukupni suficit u budžetu u ovom trenutku iznosi 228,6 miliona dinara. 

Prema rečima gradonačelnice, ovaj rezultat ostvaren je u situaciji vanrednog stanja i proglašenja epidemije korona virusa, a grad morao da pomaže i budžetske korisnike koji su bili sprečeni da ostvaruju sopstvene prihode. 

Na rad svih korisnika uticalo vanredno stanje koje je trajalo od 15. marta do 6. maja, kao i epidemiološka situacija izazvana širenjem kovida. U ovom periodu grad je radio na realizaciji svih započetih projekata iako je došlo do pomeranja građevinske sezone. Značajna sredstva su utrošena za  otklanjanje posledica, kao što su opremanje kovid bolnice u Hali sportova, povećani troškovi za održavanje zelenih površina, održavanje čistoće na površinama javne namene, zoohigijenu i upravljanja vanrednim situacijama – naglasila je Palurović.

Kod budžetskih  korisnika je zbog vanrednog stanja došlo do  manje realizacije planiranih aktivnosti, što je takođe uticalo na smanjenje prihoda i rashoda, takođe je uticalo i na smanjenje sopstvenih prihoda budžetskih korisnika i time dovelo u pitanje njihovo redovno funkcionisanje. Ti rashodi su finansirani iz budžetskih sredstava – objasnila je, takođe, gradonačelnica.

Inače, četvrta sednica gradskog parlamenta održana je u Sali bioskopa Kruševac uz jasne proivepidemijske mere koje je preporučio Zavod za javno zdravlje, a koje je na početku zasedanja odbornicima predočio predsednik Skupštine Predrag Vukićević.

U dnevni red od pedesetak tačaka na početku zasedanja po hitnom postupku uvrštene si tri nove: odluka o održavanju čistoće i podizanju zelenih površina, o davanju Kulturnom centru na korišćenje zgrade ugostiteljstva od 340 kvadrata radi obavljanja delatnosti i dopuna rešenja iz 2002. godine, dok je tačka o boji i označavanju vozila komunalne milicije skinuta sa dnevnog reda.  

N.B.

Ostale vesti

back-to-top