Otkriven spomenik slavnom srpskom kompozitoru (VIDEO)  

Postavljeno: 28.06.2022

U Kruševcu je danas, na Vidovdan, na platou ispred Doma sindikata, otkriven spomenik srpskom kompozitoru Stanislavu Biničkom, tvorcu najpoznatije srpske koračnice „Marš na Drinu“. Binički je rođen pre 150 godina, u selu Jasika kod Kruševca

 Nakon 150 godina od njegovog rođenja, podizanjem spomenika i biste, ovaj muzički genije vraća se svom zavičaju.

Postavljanjem spomenika odajemo mu počast koju je odavno zaslužio od strane grada Kruševca – navela je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.
Stanislav Binički (1872-1942) komponovao je najpoznatiju srpsku koračnicu, marš „Na Drinu”, operu „Na uranku“, muziku za „Put oko sveta“, a napisao je  i oratorijum „Vaskrsenje“.

Selo Jasika kod Kruševca mesto je njegovog rođenja, a škola i ulica u tom selu nose njegovo ime. U julu se održavaju Dani Stanislava Biničkog, u Narodnom muzeju u Kruševcu čuvaju Legat Stanislava i Stevana Biničkog, a najvredniji deo legata oca i sina je originalni zapis koračnice posvećene pobedi na Ceru, nastao 26. maja 1915. godine.

Gradonačelnica je pozvala sve sugrađane da večeras, povodom obeležavanja Vidovdana, sa početkom od 20 sati, na Trgu kosovskih junaka, prisustvuju  koncertu orkestra „Stanislav Binički”, nakon čega će biti izvedena opera „Na uranku”.

Milica Simić

Ostale vesti

back-to-top