Javna rasprava povodom rebalansa gradskog budžeta

Postavljeno: 05.09.2023

U Gradskoj upravi održana je javna tribina povodom rebalansa gradskog budžeta na kojoj je gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, rekla da je bilo neophodno uraditi rebalans jer je tokom prethodnih 9 meseci desile promene u gradskom budžetu koje je bilo važno ozvaničiti

Rebalansom će budžet biti uvećan za 302 miliona dinara i iznosiće oko 6 milijardi i 200 miliona dinara, a o njemu će odlučivati odbornici na narednoj Skupštini grada, koja će biti održana 15. septembra.

– Ove godine smo za septembarsku skupštinu spremili rebalans budžeta, koji je bio neophodan, jer su se promene u budžetu događale od početka godine i mi moramo da ih ozvaničimo i da upoznamo i Ministarstvo finansija sa njima. Budžet ćemo povećati za 302 miliona dinara. Do promena u budžetu je došlo kroz 17 programa, kroz povećanja i smanjenja koja smo imali kroz budžet. Tako smo primetili da za pozicija za prodaju imovine nije realizovano u dovoljnoj količini koliko je bilo planirano, tako da smo je smanjili, a za komunalne delatnosti potrošli smo više para, pa smo te pozicije i povećali. Imali smo ovog proleća puno poplava, radova na terenu, saniranja puteva, krovova Bioskopa, Sportskog centra, a sve moramo platiti iz budžeta, tako da matematičkim putem dolazimo do toga da smanjujemo tamo gde imamo neutrošena sredstva, a povećavamo gde imamo veći utrošak – rekla je Jasmina Palurović, na javnoj raspravi.

Rebalans budžeta, pokazuje da je najveće povećanje opredeljeno za komunalne delatnosti i to oko 156 miliona dinara, zatim za program socijalne i dečije zaštite za 40,6 miliona. Kada je u pitanju raspodela budžeta po direktnim i indirektnim budžetskim korisnicima 238 miliona je opredeljeno za Gradsku upravu, predškolska ustanova „Nata Veljković“ dobila je 22 miliona, dok je za Sportski centar izdvojeno 18 miliona.

Gradonačelnica je istakla da je rebalans urađen iz realnih izvora i realnih prihoda.

-Povećanje u budžetu došlo je iz različitih uplata Ministarstva su kroz različite projekte u kojima smo učestvovali tokom godine. Nama je osnovni prihod na zarade budžetu preko 70 procenata, što govori da je budžet stabilan i da možemo na ovaj način da izvršimo promenu u različitim pozicijama u novčanom pogledu. Takođe važno je napomenuti da Grad Kruševac nije zadužen još od 2018. godine i da nema kredita.

Javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici insititucija i građani, a niko nije uložio žalbu i primedbu. Iz Gradkse uprave su rekli da im je povodom rebalansa, pristigla samo jedna primedba i to od Miloša Šulovića iz Žabara, koji smatra da je u gradskom budžetu neophodno izdvojiti sredstva za izmeštanje autobuskog stajlišta van kolovoza u ovom selu. Mesna zajednica Žabare je povodom ove primedbe obaveštena da bi prvo trebalo regulisati parcele, koje su u privatnom posedu, kako bi se izmestilo autobusko stajalište.

Inače, odluka o rebalansu budžeta nalazi se na sajtu gradske uprave, gde su građani mogli da se informišu o istoj i da ulože svoje primedbe. Takođe, uvid je bio moguć i na odeljenju za finansije Gradske uprave Grada Kruševca.

M. Janković

 

Ostale vesti

back-to-top