Sednica Skupštine Grada: Usvojen rebalans budžeta

Postavljeno: 15.09.2023

Na 21. sednici Skupštine Grada Kruševca, održanoj u petak 15. septembra doneta je Odluka o rebalansu budžeta Grada kojom je budžet uvećan za 302 miliona dinara što znači da će budžet Grada sada iznosi ukupno oko 6 milijardi i 200 miliona dinara. Rebalans budžeta, pokazuje da je najveće povećanje opredeljeno za komunalne delatnosti i to oko 156 miliona dinara, zatim za program socijalne i dečije zaštite za 40,6 miliona. Kada je u pitanju raspodela budžeta po direktnim i indirektnim budžetskim korisnicima 238 miliona je opredeljeno za Gradsku upravu, predškolska ustanova „Nata Veljković“ dobila je 22 miliona, dok je za Sportski centar izdvojeno 18 miliona

– Bitno je da kažemo da je balans između prihoda i rashoda postignut. Budžet je zasnovan na stvarnim i realnim prihodima. On nije imaganar i odnosi se na preraspodelu neutrošenih sredstava, za koja smo na vreme shvatili da neće biti utrošena, pa smo morali da ih drugačije rasporedimo, kako bismo imali bolju realizaciju budžeta na kraju godine – istakla je Jasmina Palurović na samom početku skupštinskog izlaganja.

Odbornik Srđan Lazić, obratio se ispred odborničke grupe „Nada za Kruševac“ i prokomentarisao je da „famozni višak prihoda“ od prethodnih godina, samo zakonom dozvoljena „pokrivalica“ za gubitke koje Grad iz godine u godinu uvećava i da je taj novac već odavno potrošen.

– Planirani su i usvojeni deficiti za 2023 godinu, na koji bi se nadomestio prenetim sredstvima iz prethodnih godina, činio je 9,23 odsto budžeta, nakon ovog rebalansa taj deo iznosi 15,3. Poređenja radi, 2012. godine kada je SNS preuzela vlast u gradu, preneta sredstva iznosila su 2,2 procenata. Za deset godina vaše vlasti prenosite sedam puta više sredstava, i ne sekirate se zbog toga, jer će te vaše dugove morati da plati neka druga vlast.

Lazić je rekao i da je loše upravljanje finansijama dovelo do smanjenja broja stanovnika u Kruševcu, zatim do toga da građani plaćaju zamenu svetiljke 623 evra, a da još uvek nije poznato ni ime preduzeća koje je zaduženo za održavanje javnog osvetljenja.

Istakao je i da se aktuelna vlast nije snašla u sanaciji poplava, te da kapitalna investicija treba da bude uređenje vodotokova i izgradnja nasipa na bujičnim potocima, a ne asfaltiranje ulica „jer se tako skupljaju politički poeni“.

Na kraju je dodao da budžetom nije predviđeno dovoljno za socijalna davanja, te da bi za đake bilo značajnije da imaju besplatne udžbenike umesto skejt parka koji je nedavno igrađen.

Odgovarajući na Marinkovićeve prozivke gradonačelnica je rekla da kad je Srpska napredna stranka došla na vlast, da je budžet Grada bio nešto malo manji od 2,5 milijarde dinara, a da su u tom budžetu bili integrisani i dugovi i različiti krediti koji su iznosili oko 400 miliona dinara.

– Bili smo svedoci vraćanja tih dugova kroz godine rada, zalaganja i truda i 2018. smo usvojili budžet u kome smo isplatili poslednju ratu kredita i od tada budžet Grada Kruševca nije kreditno zadužen! Mi sada usvajamo rebalans u vrednosti od 6,2 milijardi, nešto vam se, gospodo, matematika ne slaže. Kritikujete nas za javno osvetljenje, a to je bio međunarodni tender 2017. godine, za sadašnje osvetljenje mi smo opredelili sredstva da prošerimo, jer smo uradili kilometre novoizgrađenih ulica, asfaltirali ih. Mi sopstvenim sredstvima sada proširujemo osvetljenje, koje tadašnjim tenderom nije bilo predviđeno. Ljudi koji su bili popljavljeni znaju dobro koliko smo učinili, držva je vrlo odgovorno postupila, svi su mogli da se prijave i dobiju sredstva za naknadu štete. Globalni problem je pad demografije, naš Grad se trudi da kroz davanja pomaže mladima i roditeljima, a nedavno je dobio i nagradu za odgovornu populacionu politiku, zbog sredstva koja odvaja za nju – odgovorila je Palurovićka i dodala da želi da uvaži i prihvati svako konstruktivnu kritiku, te da je Lazić trebalo bolje da se informiše o podacima pre svog izlaganja.

Gradski većnik Živojin Miloradović, nadovezao se na izlaganje gradonačelnice i istakao je da je ovogodišnji budžet rekordni, i da je prosečna plata sada za 500 evra veća nego što je bila za vreme prethodne vlasti. Da je prethodna vlast urušila srpsku i kruševačku privredu i ostavila za sobom pustoš „poput Huna i Monogla“ istakao je i gradski većnik Dragan Radosavljević, i dodao da se predsednik Aleksandar Vučić sa svojom politikom bori da narod bude nezavisan, a ekonomija jaka. Rad aktuelne vlasti i stabilnost budžeta pohvalili su Branimir Stojadinović i Slađan Jeftić ispred odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, nakon čijih izlaganja je Skupština većinom glasova, sa 43 glasa za, usvojila Odluku o rebalansu budžeta.

Izveštaj o izvršenju budžeta Grada za prvih šest meseci pročitao je zamenik gradonačelnice, Aleksandar Jovanović prema kome su ukupni prihodi i primanja od početka godine do juna iznosili 3,57 milijardi ili 59,54 odsto u odnosu na plan, dok su rashodi i izdaci bili 2,19 milijardi, tj. 36,48 odsto u odnosu na plan.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top