Prof. dr Danica Grujičić u poseti zdavstvenim ambulantama u Kruševcu

Postavljeno: 15.09.2023

Poseta kruševačkim zdravstvenim ambulantama, od strane Ministarke zdravlja Danice Grujičić započela je obilaskom nove angio sale u Službi interne medicine Opšte bolnice Kruševac, koja je usledila nakon kratkog radnog sastanka sa kruševačkim lekarima, a završila se obilaskom ambulanti u Kaoniku i Velikom Šiljegovcu

Za kratak vremenski period Ministarka zdravlja Republike Srbije posetila je Kruševac, čime je podržala prebacivanje agio sale iz Kovid bolnice u zgradu Službe interne medicine OB Kruševac, što je postignuto zahvaljujući insistiranju direktorke Opšte bolnice, doktorke Vesne Stević Gajić, a doprineće bržem i lakšem lečenju pacijenata.

– Ministarstvo zdravlja je donelo odluku da se u u radni odnos primi dvadesetpetoro novih lekara, odnosno psihologa i farmaceuta i oko 270 medicinskih sestara i tehničara, bez obzira na kadrovske planove. Neki od njih su bili radnici Kovid bolnice, ali većina će biti novozaposleni i mladi medicinari. Naredni plan je da se petoro mladih ljudi osposobi za obavljanje komplikovanijih operacija, što zahteva dosta vremena i truda, ali će predstavljati veliki korak za ceo Rasinski okrug – Iznela je Prof. dr Danica Grujičić, Ministarka zdravlja Republike Srbije.

Nakon donošenja odluke Vlade Srbije o novim zapošljavanjima medicinskih kadrova, ova ideja je podržana i od strane direktorke fonda za zdravstvo, dok će kadrovski planovi naknadno biti usaglašeni.

– Druga poseta kruševačkoj bolnici od strane Ministarke dokazuje da smo svi na jednom zajedničkom zadatku i da se trudimo da postignemo što bolje rezultate u lečenju, a tome doprinosi i pomenuta angio sala. Ona je bila oformljena 2020. godine i smeštena u Parunovcu, ali je zbog loše epidemiološke situacije bila malo koriščena, a njen rad bio je održavan uz pomoć i podršku Kliničkih centara Niš i Kragujevac. Za tri godine uspeli smo da odradimo preko dve hiljade procedura, a taj broj će zasigurno biti daleko veći u narednom periodu – rekla je direktorka Opšte bolnice, dr Vesna Stević Gajić.

Ministarka je potom posetila ambulantu u Kaoniku, u čijem sklopu se nalazi ordinacija, laboratorija, previjalište i apoteka, a stomatolog preglede obavlja dva do tri puta nedeljno. Njeno radno vreme jeste od 7 do 14:30 sati, a zahtev meštana je da radi u dve smene, osim toga, neophodna je rekonstrukcija krova i prvog sprata koji je trenutno u ruiniranom stanju.

Svoj obilazak doktorka je završila zdravstvenom ambulantom u Velikom Šiljegovcu, koja je u daleko boljem stanju i radi svakog dana. U sklopu ovog objekta nalate se ordinacije, apoteka, previjalište, a raspolažu i sanitetnom, jedini problem jeste nemogućnost izvođenja stomatoloških zahvata zbog neispravne vode.

– Jedan od osnovnih planova sadašnjeg Ministarstva zdravlja jeste jačanje zdravstvene zaštite, te je renoviranje i ulaganje u manje, seoske ambulante način za to. Ambulante u Kaoniku i Velikom Šiljegovcu već na prvi pogled pružaju poverenje, pristojno su sređene, a rukovodeći kadrovi su adekvatno obezbedili zdravstvenu zaštitu stanovnicima. U Velikom Šiljegovcu će biti obezbeđena poseta sanitarne inspekcije zbog problema sa vodom koji onemogućuje rad mašina i aparata neophodnih stomatologu, potom ćemo razmotriti zahtev za zaposlenje pedijatra, jer ovo mesto ima veliki broj dece, dok će se u Kaoniku renovirati prvi sprat ambulante u što kraćem roku – kaže Prof. Dr Danica Grujičić.

Naredna nedelja je planirana za ulazak u proces formiranja Zdravstvenog centra Kruševac gde će se pored Doma zdravlja i Opšte bolnice priključiti Dom zdravlja Ćićevac i Dom zdravlja Varvarin. Sledeći korak je obrazovanje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć koji će, osim grada i okoline, pokrivati delove auto-puteva.

J. S.

 

Ostale vesti

back-to-top