Skupština Grada usvojila budžet za 2023. godinu, vredan 50 miliona evra

Postavljeno: 23.12.2022

Odbornici Skupštine Grada usvojili su na današnjem zasedanju, poslednjem u ovoj godini  budžet Grada koji iznosi 5,9 milijardi dinara, odnosno oko 50 miliona evra. Reč je o , kako je rečeno tokom zasedanja, razvojnom budžetu, koji je za odsto veći od prvobitnog budžeta iz 2022. godine, te je, takođe, rekordni budžet do sada.

Ovi prihodi veći su u odnosu na planirani budžet iz 2022. godine za 593 miliona, odnosno za 11 odsto, a u odnosu na Odluku o rebalansu budžeta u ovoj godini za 274 miliona, ili pet odsto. Ustupljeni prihodi budžeta iznose 3,4 milijarde, najveće učešće u njima ima porez na zarade, 76,5 odsto. Izvorni prihodi iznose 1,08 milijardi, a najveće učešće ima porez na imovinu, 40,64 odsto – precizirala je gradonačelnica.

Za investicije i tekuće održavanje, kako je dodala, planirano je 2,2, milijarde, odnosno 38 odsto budžeta.

Do stalnog povećanja budžeta došli smo stalnim radom, sistematskim pristupom, što nas dovodi do toga da imamo manje nezaposlenih, potom povećanje broja privrednih subjekata. Ovo je koncept razvojnog budžeta, jer je u svim pogramima evidentirano povećanje. Takođe, radiće se prema prioritetima na koje su ukazale mesne zajednice, što se investicija tiče – precizirala je Palurovićka.

Napomenula je da je bužet usvojen u skladu sa zakonskim okvirima i postojećim propisima te da je sprovedena javna rasprava. U zadnjem trenutku je, kako je dodala, na Nacrt budžeta stigla primedba, koju je poslao Boban Jovanović.

On je prepisao prošlogodišnje zahteve koji se odnose na subvencije za poljoprivredu, koje, kao što smo mu odgovorili prošle godine, ne radi lokalna samouprava već Ministarstvo poljoprivrede – precizirala je gradonačelnica.

Komentarišući ostale Jovanovićeve predloge navela je da Kruševac već regresira 20 odsto troškova međugradskog prevoza redovnih studenata, ka gradovima u kojima postoje fakulteti, a da se aktivnosti vezane za protivgradne strelce odnosne na RHMZO i resorno ministarstvo.

Predsednik novoformirane Odborničke grupe “NADA za Kruševac”, Saša Anđelković, inače odbornik Nove demokratske stranke Srbije, kritikovao je predloženi budžet, pitajući, između ostalog, “koje su to specijalizovane usluge”.

Kada koalicija NADA bude vršila vlast u Kruševcu svaki račun će biti objavljen na sajtu Grada. Vlast će  298 miliona dinara potrošiti na toplotnu energiju, da li će to utrošiti na širenje mreže ili na pokriće gubitaka Gradske toplane. Neće svakako utrošiti na pomoć ugroženim građanima. Takođe, ulična rasveta košta 224 miliona dogodine, što je 3,9 odsto budžeta, odnosno skoro 2 miliona evra, što je verovatno najskuplja rasveta na svetu, a videli smo da vozačima nije dovoljna kako bi uočili pešake na prelazu – kazao je on.

Kritikovao je to što je za zdravstvo budžetom predviđeno 47 miliona, odnosno 0,8 odsto budžeta, što je, kako je dodao, tri puta manje od sredstava namenjenih nevladinim organizacijama. Anđelković je ustvrdio da Grad ni dinar iz budžeta neće potrošiti za podršku porodiljama kao ni za novorođenčad.

Reagovala je gradonačelnica, Jasmina Palurović, pokazujući dokument od više od 170 strana, na koliko je napisan budžet Grada, kazavši da u njemu sve piše te da je samo trebalo da to neko pročita.

-U ovom dokumentu, koji je trebalo da pročitate, stoji da je za program unapređenja socijalne zaštite i populacione politike izdvojeno 247 miliona dinara. Za populacionu politiku planirano je 53,4 miliona dinara. Konkretno, za poklon čestitku za svako novorođeno dete po 10.000 dinara, potom za rođeno treće, četvrto i peto dete u porodici po 15.000, za novčanu pomoć nezaposlenih porodiljama planirano je po 50.000 dinara. Takođe, parovi za proceduru vantelesne oplodnje dobijaju po 300.000 dinara, treći đak u porodici dobija po 10.000 dinara ako je u osnovnoj, odnosno po 14.000 dinara ako je u srednjoj školi – precizirala je ona.

Anđelkovićevu kritiku budžeta kritikovao je gradski većnik iz redova SNS-a, Živojin Miloradović, nazivajući Anđelkovića predstavnikom bivše vlasti.

Kruševac donosi sve veći budžet, obezbeđuje sredstva iz realnih izvora, ne uzima kredite, ni jedan od kada smo mi na vlasti nije uzeo, već je vraćao prethodne, uspešno. Imamo najveći budžet u istoriji Kruševca, 50 miliona evra, nezamislivih u vaše vreme. Budžet grada je 2006. godine, vi ste bili DSS tada, imali ste premijera, gradonačelnika, bio 17,3 miliona evra, a sada kritikujete budžet koji je 50 miliona evra – naveo je Miloradović.

Tokom kasnijeg izlaganja o jednoj od predloženih odluka, Anđelkovićev stranački kolega Srđan Lazić, kazao je da se predstavnici vladajuće koalicije “umesto da na otvoreno pitanje daju konkretan odgovor, pozivaju na neka vremena, a svako zna da upoređivanje evra pre deset godina i danas nema smisla.”

Odbornici su danas usvojili i Program razvoja Kruševca za 2023. godinu sa projekcijama za 2024. i 2025. godinu, o kome je govorio zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović, navodeći da će se raditi započete investicije i one za koje se steknu uslovi.

Osim planiranih moguće je da se rade i druge investicije koje su predložile mesne zajednice, ukoliko postoji dokumentacija, rešeni imovinsko-pravni odnosi i obezbeđena sredstva – kazao je on.

Predlog Kadrovskog plana, koji je potom usvojen bez rasprave, obrazložila je načelnica Gradske uprave, Vesna Andjelić. Ona je podsetila da na kraju ove godine u Gradskoj upravi radi 248 lica na neodređeno, 20 na odredjeno, jedan pripravnik te da je petoro zaposlenih u kabinetu gradonačelnice. Za narednu godinu je planirano, kako je dodala da u Gradskoj upravi bude 278 lica na neodređeno, 26 na određeno, četvoro pripravnika te sedmoro zaposlenih u kabinetu gradonačelnice.

To je slično u odnosu na stanje 2017. godine, kada je Skupština usvojila prvi kadrovski plan, i kada je bilo 274 zaposlenih na neodređeno. U ovom periodu je posao povećan, što zbog zakona koji su određene poslove poverili lokalnoj samoupravi, što zbog toga što je budžet znatno veći, što donosi više posla, traži veću posvećenost. Imali smo, takođe, odliv kadrova, a nije bilo moguće zaposliti nove, zbog tadašnjeg zakona. Značajan broj ljudi je otišao u penziju, treba primiti nove službenike, kako one sa iskustvom tako i pripravnike koji će svoju karijeru i napredovanje vezati za rad Gradske uprave – objasnila je ona planirano povećanje od četrdesetak radnika.

Odbornici su na današnjem zasedanju usvojili i Odluku o lokalnim komunalnim taksama, Lokalnom akcionom planu zapošljavanja, kojim je za više programa podrške zapošljavanju predviđeno 27,1 milion dinara.

Usvojeni su u programi rada javnih preduzeća i ustanova u narednoj godini te više predloga izmena i dopuna planova detaljne regulacije određenih delova grada.

Za vd direktorku Centra za osobe sa invaliditetom ponovo je izabrana Nevena Lazarević.

Takođe, od ovog zasedanja u Skupštini Grada funkcioniše nova odbornička grupa, pod nazivom  „NADA za Kruševac“ koju su formirali odbornici Nove demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije. Ona broji šest članova.

Predsednik Skupštine Grada, Predrag Vukićević, je na početku sednice saopštio da su ga odbornici Srpske narodne partije, Saša Sudminac i Goran Deljanin obavestili da više ne zastupaju stavove te stranke, te da će ubuduće samostalno nastupati u lokalnom parlamentu, čime su istupili iz odborničke grupe  “Aleksandar Vučić – za decu Kruševca”, koja je nakon toga ostala sa četvoro odbornika, što je nedovoljno za postojanje grupe. Međutim, Vukićević je saopštio i da je odbornik Milan Milošević, prethodno samostalan, pristupio pomenutoj odborničkoj grupi.

Podsetimo, najbrojniju odborničku grupu u Skupštini grada, pod nazivom “Aleksandar Vučić – za našu decu”, čine odborni Srpske napredne strane i ima ih 48. U odborničkoj grupi “Aleksandar Vučić – za decu Kruševca” su odbornici stranaka koje su na prethodnim lokalnim izborima bili na listi Srpske napredne stranke, a trenutno ih je petoro. U odborničkoj grupi SPS – JS ima sedmoro odbornika. Grupa “NADA za Kruševac” ima šetoro odbornika, a još njih četvoro nastupa samostalno.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top