Sa Sednice Skupštine Grada: O pobratimstvu sa Bitoljom, Toplani i vandalizmu

Postavljeno: 16.09.2023

Na 21. sednici Skupštine Grada Kruševca, održanoj u petak 15. septembra doneta je Odluka o rebalansu budžeta Grada kojom je budžet uvećan za 302 miliona dinara

Odbornici Skupštine su na tročasovnom zasedanju prihvatili i Predlog Odluke o uspostavljanje saradnje Grada Kruševca i Opštine Bitolj, i saglasili se sa brojnim komunalnim odlukama, kao što su odluke o načinu kontrole nivoa buke iz ugostiteljskih objekata na teritoriji Grada, te o održavanju spomenika, murala, kao i o pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama u Kruševcu.

Tokom zasedanja povela se i debata među odbornicima o vladajuće Srpske napredne stranke i opozicione koalicije „Nada za Kruševac“ o poslovanju Toplane i o izgradnji regionalne deponije u Srnju.

Na sednici Skupštine izglasan je i predlog o uspostavljanju saradnje Grada Kruševca i Opštine Bitolj. Nevena Grujić, ispred odborničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ obrazložila je odakle se javila ova incijativa.

– Inciijativa potekla je 2022. godine od strane kompanije Kroberg & Schubert Kruševac zarad učvršćivanja međusobnih odnosa, podizanja nivoa poslovanja, kulturnih i prijateljskih odnosa sa Opštinom Bitolj. Kompanije iz ove dve države su u poslovnoj saradnji punih pet godina, a u ove dve kompanije zaposleno je oko 8 hiljada ljudi, i od početka saradnje postoji povezanost u sličnim jezicima, istoriji, kulturi i bračnim vezama i upravo je zato i inicirano da se ovakav odnos prenese na nivo gradova i da se prijateljstvo kruniše činom pobratimstva. Gradonačelnik Bitolja je prihvatio u junu inicijativu. Cilj saradnje se odnosi na unapređenje u oblasti ekonomije, industrije, trgovine, saobraćaja, turizma, preduzetništva, sporta, što je u zajedničkom interesu oba grada – istakla je Grujićka.

Donete Odluke o kontroli buke i vandalizmu

Predlog Odluke o načinu kontrole nivoa buke iz ugostiteljskih objekata na teritoriji Grada, koja propisuje način kontrole i merenje nivoa buke na javnom mestu, takođe se našao na dnevnom redu. Ana Prvanov, odbornica grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ istakla je da se stanari stambenih zgrada često susreću sa bukom iz lokala „bahatih vlasnika“ koja ih uznemirava, te da cilj ove odluke nije da se ugase ugostiteljski objekti već da se uvede mir i red, kako bi građani imali spokoj.

Na Skupštini su osvojene i odluke o komunalnim taksama, pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama u Kruševcu ali i održavanju spomenika, murala što je izazvalo žučnu raspravu između odbornika.

– Podržavam predlog Odluke o izmeni pojedinih članova o načinu podizanja spomenika i murala na području grada. Koristim ovu priliku da pomenem jedan nemili događaj koji se desio „kod krsta“ na Bagdali, gde je polomljena i crvenom farbom prefarbana spomen ploča, pripadnicima rasinskog i jastrebačkog korpusa. To je vandalski čin koji zahteva najstrožu kaznu, a načinjenu štetu treba sanirati. To je jedina spomen ploča jedinom oslobodiocu Kruševca, Dragutinu Keseroviću, ali i velikom Draži Mihajloviću i ovo što se desilo je sramota -istakao je Božidar Lapčević odbornik grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu “.

Milutin Tasić iz odborničke grupe Koalicija Ivica Dačić SPS, JS – Dragan Marković Palma osudio je ovaj vandalski čin, i dodao da nema potrebe da se u današnje vreme ljudi dele „na četnike i partizane“, a da je istorija pokazala da Keserović Kruševac nije oslobodio već ruska vojska.

Nakon ove izjave, odbornik Aleksandar Adžić, ispred Pokreta obnove Kraljevine Srbije, je odmah tražio reč da demantuje, nakon čega je Tasić još jednom ponovio da on barata samo činjenicama.

Odbornik Srđan Lazić, se takođe javio sa pitanjem da li je ova tačka završila na dnevnom redu zbog murala „Kad se vojska na Kosovo vrati“, koji je letos oslikan u samom centru grada, pa je prekrečen.

Dejan Petrović, odbornik grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ istakao je⁷ da novom odlukom Grad štiti svoje objekte.

– Želimo da naš grad bude uređen onako kako dolikuje jednom carskom gradu, ne da svako može da šara po zgradama „kako mu se ćefne“. Postoji procedura i ovim je Grad stavio do znanja svakom počiniocu da će biti prekršajno kažnjen ako uništi spomenik ili javno dobro. Ovom Uredbom onaj koji je počinio delo moraće da je vrati zgradu ili objekat u prvobitno stanje i da plati kaznu.

Debata o izgradnji reginalne deponije i dugovima JKP Toplana

Predlog Odluke o tekstu Trilateralnog ugovora o korišćenju sredstava zajma namenjenih realizaciji programa „Integrisano upravljanje čvrstim otpadom“ kao i davanje saglasnosti na Odluku Nadzornog odbopa JKP “Kruševac“ radi korišćenja sredstava pomenutog zajma doneti su na ovdašnjoj skupštini. Adžić Aleksandar ispred odborničke grupe „Nada za Kruševac“ rekao je da se stanovnici sela Srnje, Kruševica, Padež i Jasika, protive izgradnji nove regionalne deponije zbog velikog zagađenja i da su u više navrata pokušali da razgovaraju sa nadležnima kako bi saznali šta ih očekuje ubuduće, ali da odgovor nisu dobili.
Pomoćnik gradonačelnice za ekologiju, Parezanović Ivan, rekao je da je održan sastanak sa meštanima ovih sela gde im je do detalja objašnjen značaj ovog regionalnog centra za upravljanje otpada i da će on zapravo rešiti njihove brojne probleme.
Lazić iz odborničke grupe „Nada za Kruševac“ još jednom se javio kako bi prokomentarisao rad ovdašnje Toplane.
– Toplana je veliki problem, na svakoj sednici ima mnogo diskusija na ovu temu. Prošle sednice sam predložio da foriramo Radno telo koje bi moglo da predloži rešenje. Situacija je teška, 2 milijarde duguje Toplana, što je trećina gradskog budžeta, gubitak u prvih šest meseci je oko 130 miliona. To su frapantni podaci. Kako ovo stanje popraviti, ja zvučim kao da sam apokaliptičan, ali ako Toplana zimus „štucne“ ostajemo bez struje.
Ana Prvanov iz odborničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ rekla je da opozicija nema pravo da kritikuje rad Toplane, jer su oni ostavili Toplanu u lošem stanju i poručila građanima da ne brinu, grejanja će biti, a cena će mu ostati nepromenjena.
Dušan Gvozdenović, direktor JKP „Toplana“ je rekao da nema problem sa kritikom, jer zna da svoj posao obavlja časno i dobro.

– Podržavam da se formira Komsija koja će nadgledati rad Toplane ako je to rešenje koje će dovesti do toga da izađemo iz krize. Tako da molim sve prisutne da stave u plan naredne Skupštine ovu odluku. Moram da kažem da trideset toplana širom zemlje je povećalo cenu grejanja, a mi takvu odluku nismo doneli, jer znamo da je to velika stavka u budžetu građana.

Dvesta miliona koji su usvojeni sada na skupštini iskoristićemo za nabavku energenata, kao što su ugalj i gas – najavio je Gvozdenović.

Lokalna Skupština odlučivala je i o razrešenju dva člana Gradske izborne komisije i izboru novih. Pred odbornicima se našlo i Rešenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje Kruševac, a ponovo je imenovan Miloš Jović, imenovana je i Komisija za imenovanje direktora javnih preduzeća u našem gradu.

Razmatralo se i razrešenje starih i imenovani su novi članova Školskog odbora u Gimnaziji, Prvoj tehničkoj školi i Muzičkoj školi „Stevan Hristić“.
Na dnevnom redu našlo se devet planskih dokumenata, te više odluka o otuđenju javne svojine Grada Kruševca.

Inače, tačka koja se tiče predloga izmene i dopune programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Kruševca za 2023. godinu skinuta je sa dnevnog reda, zato što nije dostavljena saglasnost nadležnog Ministarstva.

M.Janković

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top