Podrška obolelima od dijabetesa u doba pandemije

Postavljeno: 04.08.2020

Od početka pandemije korona virusa kruševačko Društvo za borbu protiv šećerne bolesti otvorilo je vrata za sve svoje sugrađane obolele od šećerne bolesti. Udruženju se  dnevno obrati dvadesetak ljudi, a među onima koji dolaze po savet ili pomoć, dosta je i novootkrivenih dijabetičara

Zbog činjenice da kao i svi ostali hronični bolesnici i dijabetičari spadaju i rizičnu grupu kada je u pitanju obolevanje od korona virusa, kod obolelih od šećerne bolesti od početka pandemije primetan je strah, a kako mnogi od njih iz preventivnih razloga izbegavaju posetu lekaru, podrška koju mogu da dobiju u Udruženju, trenutno im je dragocena.

Prema rečima predsednice Društva za borbu protiv šečerne bolesti, Latinke Milojević, od početak pandemije korona virusa, vrata Udruženja otvorena su i za članove i za one koji to nisu.

Svako ko oseti potrebu može da dođe u Udruženje, nevezano do toga da li je naš član. Ovo se posebno odnosi na novootkrivene dijabetičare kojima je savetodavan rad neophodan, od pomoći oko pravljenja jelovnika do prevazilaženja straha od insulina i samokontrole šećera u krvi – kaže Milojevićka, dodajući da se zbog aktuelne epidemiiloške situacije u prostorijama udruženja trenutno ne meri nivo šećera u krvi, ali da su  zahvaljujući faramceutskim kućama obezbeđeni besplatni aparati za dijabetičare, tako da šećer mogu da kontrolišu u kućnim uslovima.

Svako ko dođe u Udruženje može da dobije kompletan materijal o šećernoj bolesti, od pravilne ishrane za dijabetičare do toga kako držati šećer pod kontrolom, a građani mogu da se obrate i za svaki drugi vid pomoći i podrške.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije mnogi od njih iz straha od virusa ne odlaze na kontrolu kod svog lekara, a ono što ih najviše trenutno plaši je pad šećera, zbog čega nas najčešće i zovu i traže pomoć oko korigovanja terapije- kaže naša sagovornica.

Milojevićka ističe da bi svi građani a posebno dijabetičari trebalo da poštuju sve preporučene mere u borbi protiv korona virusa, ali da je takođe važno i to da ovaj letnji period iskoriste da podignu imunitet i pripreme se za jesen.

Zbog imuniteta, za dijabetičare je važno da što više vremena provode na otvorenom, u prirodi, da što više šetaju, s tim da se ne preporučuje okupljanje u grupama, boravak u restoranima, kafićima…Uz šetnju koja je veoma važna za regulisanje šećera u krvi, podjednako je značajan i dovoljan unos tečnosti , konkretno vode. Ono što je takođe važno je da se smanji unos kalorične i masne hrane, a poveća unos voća i povrća– savetuje ona.

Milojevićka napominje da određene vrste voća treba unositi u manjim količinama.

Voće poput malina i kupina, može da se jede češće i u većim količina, dok  lubenice, dinje, šljive i ostalo voće , zbog šećera koji sadrži, treba konzumirati obazrivo, u manjoj meri. Kada je povrće u pitanju, u većim količinama treba jesti paradajz, krastavac ili maldi kupus, jer stvaraju osećaj sitosti. Preporučuju se i sir i meso, kao i kuvana hrana, poput spanaća, kupusa, graška, boranije…- savetuje ona, naglašavajući da dijabetičari moraju imati tri glavna obroka, a u zavisnosti od terapije i dve do tri užine.

Uz poruku da je uz  zdrave stilove života itekako važan i pozitivan stav, iz Društva za borbu protiv šećerne bolesti poručuju i da svako ko ima potrebu može da im se javi, za pomoć ili savet. Prostorije Društva  nalaze se na petom spratu Doma sindikata i otvorene su za sugrađane  svakog radnog dana od 10 do 12 časova,  četvrtkom od 16 do 18 časova. 

D.P.

Ostale vesti

back-to-top