Broj obolelih od kovida za mesec i po dana povećan 25 puta

Postavljeno: 26.08.2021

Od druge polovine jula broj obolelih od korona virusa počeo je naglo da raste i taj trend, prema mišljenju struke, nastaviće se i u narednom periodu. Kao razlog pogoršanja epidemiolozi navode nedovoljan procenat vakcinisanih, te potpuno nepoštovanje propisanih mera prevencije

 – U junu i prvoj polovini jula u Kruševcu smo imali relativno miran period, sa u proseku desetak obolelih nedeljno, s tim da je bilo dana kada nije registrovan nijedan slučaj obolevanja. Konkretno, sredinom jula za nedelju dana bilo je osmoro novobolelih, da bi se već naredne taj broj popeo na 34, u nedelji nakon toga na 49, potom na 90 i evo sada, u nedelji iza nas već imamo 178, što je 25 puta više u odnosu na pre samo mesec i po dana – kaže epidemiolog Predrag Pavlović, direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje.

Prema njegovim rečima, očekivanja su da će broj obolelih nastaviti da se povećava i u narednom periodu.

– Mere se već izvesno vreme uopšte ne poštuju, gotovo više niko ne nosi masku, ne poštuje se ni propisana distanca, dosta je i masovnih okupljanja, a vakcinisanih je nedovoljno. Sve zajedno, uticalo je da sada imamo epidemiološku situaciju kakvu imamo i da možemo očekivati da se ona dodatno pogorša – ističe doktor Pavlović, navodeći da je među obolelima najviše onih koji su bili na svadbama, koncertima i drugim većim skupovima, a da su na drugom mestu oni koji su se vratili sa letovanja.

Istovremeno sa povećanjem broja obolelih povećava se i broj pregleda u Kovid ambulanti. Trenutno se dnevno obavi između 150 i 160 pregleda, od kojih je polovina prvih. Među obolelima dominira mlađa populacija, sa blagom ili srednje teškom kliničkom slikom, dok težu imaju starija lica i osobe sa kompromitovanim imunitetom. Na bolničko lečenje dnevno se pošalje tri do pet pacijenata.

U kruševačkoj Kovid bolnici trenutno je smešteno 220 pacijenata, među kojima je 47 sa područja Rasinskog okruga. Klinička slika pacijenata ne razlikuje se u odnosu na prethodni talas epidemije jer se u tu bolnicu upućuju najteži pacijenti, odnosno oni kojima je potrebna kiseonička potpora. Više od polovine hospitalizovanih je starosti između 60 i 80 godina, dok najmlađi pacijent ima samo 17 godina.

Inače, od početka epidemije u Rasinskom okrugu korona virus registrovan je kod 22.306 ljudi, najviše u Kruševcu gde je do sada obolelo 11.736 lica, najmanje u Brusu, gde je virus potvrđen kod njih 911.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top