Postepeno raste broj dece obolele od korone

Postavljeno: 20.08.2021

Broj novoobolele dece od korona virusa u svakodnevnom je porastu, uglavnom je reč o adolescentima i u najvećem broju slučajeva u pitanju su porodični kontakti te zaražavanje nakon povratka sa letovanja, podaci su Službe za dečiju zaštitu kruševačkog Doma zdravlja

– Juče je bilo sedmoro pozitivnih pacijenata i ta cifra se iz dana u dan povećava, nije u pitanju neka drastična brojka, ali to ne treba da uljuljkava ni naše pacijente ni njihove roditelje. Među obolelima je najviše adolescenata, ali ima i male dece uzrasta od godinu-dve dana – kaže načelnica Službe za dečiju zaštitu u Domu zdravlja, dr Gordana Aleksić.

Glavni simptmi kovid infekcije kod dece su povišena telesna temperatura i malaksalost.

– Određen broj dece ima i simptome i znake respiratornih infekcija kao što su kašalj, curenje iz nosa i grebanje u grlu, ali bilo je slučajeva i bez povišene telesne temperature – dodaje ona.

Karakteristično je da najveći broj dece virus “pokupi” od članova porodice ali ima i situacija zaražavanja nakon povratka sa letovanja i okupljanja sa većim brojem ljudi.

– Treba obratiti pažnju na socijalnu anamnezu, na podatak gde su bili, kuda su se kretali i sa kim su bili u kontaktu. Da li su bili na mestima gde je bio veliki broj ljudi, a gde se nije poštovala distanca. To je ono što nama pomaže u radu, i naravno rezultati testova – ističe ona.

Za ovaj period tipično je prisustvo drugih bakterijskih i virusnih infekcija koje takođe mogu biti uzročnik bolesti.

– To je tipično za ovo doba godine, ne možemo da zanemarimo i druge uzročnike bolesti, zato nama, da bismo došli do dobre dijagnoze, pomažu podaci o kretanju pacijenata – objašnjava ona.

Vakcinacija dece starije od 12 godina obavlja se u Dijagnostičkom centru,  a odziv je za sada slab.

– Apelujemo na roditelje da vakcinišu decu uzrasta od 12 do 18 godina, korana i dalje postoji, virus je u populaciji i sada je cilj da se svi zaštitimo, i deca i odrasli, a to možemo samo vakcinacijom. Svako dete pre vakcinacije dolazi kod izabranog pedijatra, gde se pregleda zdravstvena dokumentacija, objasni roditeljima i detetu šta podrazumeva vakcinacija i sa našim izveštajem pacijenti zajedno sa roditeljima odlaze na punkt za vakcinaciju – napominje ona.

D.M.

Ostale vesti

back-to-top