Upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda –vremenske nepogode od danas posle podne

Postavljeno: 04.08.2020

Od danas (utorak, 4. avgust) popodne, tokom večeri i noći očekuju se jake lokalne vremenske nepogode, praćene gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod.  Nevreme će se intenzivirati tokom sutrašnjeg dana, naročito na području centralne i južne Srbije

Polazeći od ovakve prognoze, Sektor za vanredne situacije Republike Srbije uputio je upravama i odeljenjima za vanredne situacije u opštinama i gradovima, uključujući i Kruševac, preporuke da preduzmu sve pripremne radnje i mere kako bi se sprečila plavljenja područja, kao i za intervenisanje u slučaju nailaska bujičnih poplava.

Posebno je naglašena potreba da se spreče i ublaže posledice ekstremnih vremenskih prilika na potencijalna klizišta koja bi mogla oštetiti infrastrukturu, kao i stavljanje u pripravnost nadležnih komunalnih službi i svih ostalih subjekata osposobljenih za reagovanje u ovakvim situacijama. 

Prema prognozi RHMZ za narednih sedam dana, očekuje se da sreda bude najnestabilniji dan sa učestalom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine, ali i sa uslovima za lokalne nepogode sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina. Od četvrtka do kraja perioda (11. avgusta) najavljuje se promenljivo vreme – smenjivaće se sunčani periodi i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, koji će biti češći u centralnim i južnim delovima Srbije. Temperatura će se kretati oko i malo iznad proseka za prvu polovinu avgusta. 

N.B.

Ostale vesti

back-to-top