I u Kruševcu sve više mladih među obolelima od korone

Postavljeno: 12.08.2021

Od početka ove nedelje u Kovid ambulanti dnevno se pregleda više od 100 pacijenata, duplo više u odnosu na pre mesec dana. Više je i prvih nego kontrolnih pregleda, među obolelima dominira mlađa populacija, s tim da većina ima lakšu i srednje tešku kliničku sliku

Među pacijentima koji se javljaju u Kovid ambulantu više je mlađih ljudi, a kliničke slike u ovom trenutku blaže su nego što je to bio slučaj tokom zime.

– Kod mlađe populacije to je uglavnom povišena telesna temepratura, u nekim slučajevima i do 40, kašalj, mučnina, dijareja i povraćanje, s tim da je njihovo zdravstveno stanje takvo da ne zahteva hospitalizaciju. Kod starije popualcije i lica sa kompromitovanim imunitetom ima težih kliničkih slika i takvi pacijenti šalju se direktno u Kovid bolnicu – kaže doktorka Sandra Vesić Veškovac, odgovorni lekar u Kovid ambulanti.

Prema njenim rečima, do pre mesec dana dnevno je bilo od 30 do 50 pregleda, a od ove nedelje i preko 100.

– Istovremeno se povećava i broj prvih pregleda, više je i testiranja i u proseku od ukupnog broja testiranih od 30 do 40 odsto bude pozitivno – kaže ona.

Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u Kruševcu pogoršava, doktorka Vesić Veškovac apelovala je na građane da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mera, te da se što pre vakcinišu ukoliko to do sada nisu učinili.

Kovid ambulanta u Kruševcu radi svih sedam dana u nedelji, od 07 do 17 časova.
Pacijenti koji zahtevaju stacionarno lečenje više se ne šalju u Opštu bolnicu već u Kovid boilnicu „Rasina“ u tom gradu.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top