Počela rekonstrukcija Trga kosovskih junaka 

Postavljeno: 17.08.2020

Sa realizacijom projekta rekonstrukcije centra grada otpočelo se danas, a za početak su uklonjene đubrijere, žardinjere i klupe sa platoa ispred Doma sindikata. Kosančićeva ulica od danas je potpuno  zatvorena  za saobraćaj, ne i glavna gradska ulica u kojoj se saobraćaj danas odvijao u oba smera, ali sa malim zastojima zbog radova koji su se izvodili ispred marketa Maksi

Projekat rekonstrukcije Trga kosovskih junaka uradila je Direkcija za urbanizam i izgradnju, a sredstva za kompletnu rekonstrukciju u iznosu od oko 380 miliona dinara, obezbeđena su iz budžeta grada. Radovi će se odvijati u pet faza i po planu bi trebalo da  budu završeni do 28. juna naredne godine, kada se obeležava 650 godina od osnivanja Kruševca.

Projekat , između ostalog, podrazumeva, proširenje ostrva na Trgu kosovskih junaka, uklanjanja žardinjera, izgradnju još jedne fontane kod zgrade suda i rekonstrukciju fontane na platou ispred Doma sindikata, potom izgradnju podzemne garaže ispred zgrade suda, te zamenu pločica u pešačkim zonama. Gradsko središte biće prilagođeno pešacima i biciklistima, iako saobraćaj neće biti ukidan.

Prvo će se raditi  toplovodna, vodovodna  i kanalizaciona  infrastruktura,  plato ispred Doma sindikata i hotela Rubin,  potom  deo pored Spomenika gde se sada nalazi  sedam žardinjera  koje će biti izmeštene, a nakon  toga deo ispred zgrade suda i kod Kocke.

Dok traju radovi, uvodi se i privremena izmena režima saobraćaja u centru grada.

Kosančićeva ulica,  koja je u neposrednoj zoni prve faze radova,  od danas je trajno zaustavljena  za saobraća i iz  te ulice više neće moći da se izađe na glavnu ulicu. Molimo građane da u narednih godinu dana  izbegavaju da svojim automobilima prolaze centralnom gradskom ulicom, da koriste  obodne alternativne pravce, gde preporučujemo Dušanovu ulicu zbog njenog velikog kapaciteta, te Jug Bodanovu ulicu koja se na nju oslanja . Preporučujemo i Kosovsku ulicu koja je sa druge strane trga- kaže Vojkaa Tutulić, direktoa Direkcije za urbanizam i projektovanje. 

Dok traju radovi, u centru grada nesmetano će se odvijati gradski autobuski prevoz, autobusko stajalište se neće izmešatiti iz centra, s tim da će ono koje se sada nalazi ispred Doma sindikata, biti izmešteno na zonu ostrva pored Spomenika.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top