Komercijalno PCR testiranje radiće se u Kovid ambulanti

Postavljeno: 18.08.2020

Sa testiranjem na lični zahtev na virus korona krenuće se u narednim danima, pod okriljem kruševačkog Doma zdravlja. Građani koji u ovo trenutku žele da o svom trošku urade PCR test, to mogu učiniti u niškom Insititutu za javno zdravlje

Prema rečima Marine Kostić, direktorke kruševačkog Doma zdravlja, u toku je procedura sklapanja ugovora sa laboratorijom koja će raditi komercijalne PCR testove i očekivanja su da bi sa testiranjem trebalo da se krene u narednih nekoliko dana.

Testiranje će se raditi  u Kovid ambulanti, gde se inače radi testiranje obolelih , s tim da će se voditi računa da građani koji dolaze da se testiraju na lični zahtev, budu odvojeni od obolelih i onih kod koji postoji  sumnja na su inficirani korona virusom.

Test na lični zahtev košta 6.000 dinara, a kao i ranije, kada je komercijano testiranje radio ovdašnji Zavod za javno zdravlje, uplata će se vršiti isključivo na žiro račun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje 840-17750-34. Detalji o tome u kom vremenskom periodu će se tokom dana vršiti testiranje i da li će se zakazivati, znaće se onda kada Dom zdravlja otpočne sa komercijalnim testiranjem.

Podsećamo,  samo pre desetak dana direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, najavio je otvaranje PCR laboratorije pri Zavodu,  iznad postojeće Kliničke mikrobiologije, a nakon što su stručne komisije Ministarstva zdravlja obišle kruševački Zavod i procenila da ova ustanova ima kapacitete za realizaciju ovog projekta. 

Zavod za javno zdravlje nastaviće sa testiranjem obolelih na bolničkom lečenju, dok će Dom zdravlja koji je do sada radio testiranje obolelih koji se jave u Kovid ambulantu, od sada raditi i testiranje na lični zahtev.

Inače, u Kovid ambulantu dnevno se javi 100- nak građana, od čega je 25 do 30 novoinficiranih lica , dok su ostalo pacijenti koji dolaze na kontrolni pregled  ili na retestiranje.

D.P. 

Ostale vesti

back-to-top