Otvoren Etno festival u Ribarskoj Banji

Postavljeno: 13.07.2019

Na već tradicionalnom Etno festivalu  hrane, muzike i starih zanata koji se u  okviru Leta kulture organizuje u Ribarskoj Banji, ove godine predstavilo se preko 50 izlagača iz cele Srbije. Uz bogat kulturno umetnički program, posetioci su imali prilike da uživaju i u degustaciji starih srpskih jela, te izložbenim  štandovima koje su krasili originalni srpski suveniri i ručni radovi

Da se oni koji ih pamte podsete starih vremena a mlađi da se bliže upoznaju sa pomalo zaboravljenom  starom srpskom tradicijom, potrudili su se organizatori i izlagači i na ovogodišnjem Etno festivalu hrane, muzike i starih zanata, organizovanom u jednoj od najposećenijih banja u Srbiji.

Posetioci festivala imali su prilike da osete ukus  tradicionalnih srpskih jela pripremljenin na način kako su to nekada činile naše bake, da degustiraju pravu domaću rakiju, najkvalitetniji med, domaće medenjake izrađene to tradicionalnoj recepturi, liciderska  srca koja su nekada bila sastavni deo seoskih vašara. Na štandovima su se mogli naći i originalni srpski suveniri, rukotvorine iz domaće radinosti, lekovito bilje, melemi i tinkture…

Učesnicima festivala i posetiocima koji je bilo više stotina, obratio se i dobrodošlicu poželeo Dušan Šokorac, direktor Specijalne bolnice “Ribarska banja”.

Ova festival ima ima i svoju tradiciju i svoju poruku. Ono što želimo je da našim potomcima pokažemo kako je to bilo nekada, da ih usmerimo da nastave sa tom tradicijom, da im pokažemo da je bakin kolač bolji od napolitanki. Festival će nastaviti da živi, trudićemo se da bude još bolji  i da što više mladih uključimo, da im pokažemo šta je to što nas je u prošlosti održalo i što nam utire put da idemo napred – kazao je Šokorac.

Prisutnima obratila se i Mirjana Radivojević, predsednica Udruženja žena “Pomoravski vez” iz Osipaonice, istakavši tom prilikom da je ovaj festival prilika da od zaborava sačuvamo našu tradiciju, običaje, kulturu. Nakon što je sa pobratima  iz Osipanice upriličeno već tradicionalno lomljenje pogače, usledio je nastup kulturno umetničkih društava “Veljko Dugošević” iz Male Krsne i “Branislav Nušić” iz Skobalja.

Etno festival hrane, muzike i starih zanata jedna je u nizu manifestacija koja se u okviru Leta kulture svake godine organizuje u Ribarskoj Banji. Do jeseni, planirani je više nastupa kulturno umetničkih društava, koncerti, likovne kolonije, književne večeri, sportski događaji, a kao  prethodnih godina, “Kulturno leto” će biti zatvoreno Jesenjom likovnom kolonijom.

Gostima banje na raspolanju je i velenes i spa centar otvoren na temeljima starog turskog amama iz 17. veka, sportski kompleksi, bazeni sa termanom vodom, etno selo u Srndalju, a od nedavno i sportsko rekreativni komleks “Samar” sa teniskim i terenima za odbojku i akva parkom sa termalnom vodom.

Ribarsku Banju godišnje poseti više desetina hiljada posetilaca iz Srbije i regiona. Specijalna bolnica  raspolaže se blizu 500 ležajeva, a trenutna popunjenost kapaciteta je odlična. Kako zbog strukture korisnika zdravstvenih usluga povremeno ima otkazivanja, direktor  ustanove poručuje da zainteresovani za boravak u ovoj banji ne bi trebalo da odustaju, da će se svima izaći u susret i pronaći mesto, u ustanovi ili privatnom smeštaju koji se nalazi u blizini banji. Reč je o tri privatna hotela, kao i smeštaju  u seoskim domaćinstvima koja su kategorizovana i u ovom trenutku raspolažu sa preko 400 ležajeva.

Ostale vesti

back-to-top