Valvoline preuzeo FAM i više od polovine radnika

Postavljeno: 12.07.2019

Nakon što je 24. februara Fabrika maziva sa kompanijom Valvoline, odnosno njenim zavisnim preduzećem Ellis enterprises east doo Beograd,  potpisala ugovor o prodaji dela imovine, zvanično preuzimanje obavljeno je nedavno, odnosno 1. jula, kada je kupac uplatio ugovoreni iznos od 9,5 miliona evra. Novi vlasnik zaposlio je više od polovine, odnosno oko 120 bivših radnika FAM – a. Skoro svi zaposleni u toj kruševačkoj fabrici, njih više od 200, su najpre iskoristili socijalni program, koji je iznosio 400 evra po godini radnog staža, a deo njih je potom uhlebljenje našao kod novog poslodavca. 

– Novi vlasnik, kompanija Valvoline nije kupila FAM kao pravno lice niti je kupila kapital preduzeća već je kupila zemljište, građevinske objekte, opremu, intelektualnu svojinu, odnosno kompletnu novu lokaciju i poslovanje FAM–a. To znači da je Valvoline, od 1. jula preuzeo tržišnu poziciju Fabrike maziva, nastavlja da isporučuje robu kupcima pod istim brendom – kazala je za krusevacgrad.rs generalna direktorka Fabrike maziva Jelica Đurović Petronijević.

Jelica Đurović Petronijević, direktorka FAM-a i Dijego Bredoni pretstavnik Valvolajna na potpisivanju ugovora u februaru

Napomenula je da su fabriku kroz socijalni program od po 400 evra po godini staža napustili skoro svi zaposleni, te da su potom kod novog poslodavca konkurisali za posao. 

– Valvoline je primio više od polovine radnika FAM-a. Reč je o svetskoj kompaniji koja nastavlja proizvodnju, očekujem da će investirati u fabriku što će značiti i nova radna mesta i šansu za preostale radnike koji su do nedavno bili u FAM-u. Bitno je i to da su ljudi koje je Valvoline zaposlio radnici te kompanije, odnosno nisu radnici angažovani preko agencije – navela je ona. 

O investiranju u postojeće pogone, rastu i ambiciji da postranu lideri u regionu govorio je prilikom potpisivaja ugovora o prodaji potpredsednik kompanije Valvoline Diego Bredoni koji je tada izjavio da je cilj da se napravi kombinacija snage kompanije Valvoline i nasledja koje ima FAM.

Inače, FAM je nastavio da postoji kao pravno lice i on, kako je objasnila Jelica Đurović Petronijević, koja je ostala na njegovom čelu, treba da ispuni obaveze iz plana reorganizacije, odnosno da sprovede unovčavanje preostale imovine i namiri dugovanja prema poveriocima. U vlasništvu Fabrike maziva ostala je poslovna zgrada u Jug Bogdanovoj ulici te stare lokacije fabrike u Kobilju i Lipovcu.

Prema podacima iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije, koji je usvojen prošlog novembra, dugovanja FAM-a premašila su 150 miliona evra. Reč je o dugovima sa kamatama, nastalim tokom prethodne privatizacije, raskinute sredinom 2011. godine. Zbog sumnje da su u tom periodu oštetili FAM za više od 32 miliona evra protiv više lica se od 2011. godine vodi sudski postupak.  

Inače, FAM ima godišnju realizaciju od oko 10 hiljada tona, a u prošloj godini je ostvario prihod od milijardu i 740 miliona dinara. Nakon raskida privatizacije, 2011. godine, preduzeće je najpre ušlo u  postupak restrukturiranja, a nakon promene Zakona o privatizaciji 2014. godine najpre je bilo stavljeno pod zaštitu države, a potom je ušlo u proces reorganizacije.

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top