Na prodaju poslovna zgrada nekadašnjeg FAM-a

Postavljeno: 28.04.2021

Fabrika hemijskih proizvoda “Hemofluid”, nekadašnja Fabrika maziva, oglasila je prodaju dela imovine. Na prodaju su ponuđeni poslovna zgrada u Jug Bogdanovoj ulici, stare proizvodne i poslovne lokacije tog preduzeća u Lipovcu i Kobilju, te brojne parcele u prigradskim naseljima i nekoliko okolnih sela.

Preduzeće “Hemofluid” je naslednik Fabrike maziva. Ime je promenjeno u oktobu 2019. godine, nakon što je nekoliko meseci ranije, kompanija Ellis Enterprises East d.o.o. Kruševac, kao deo Valvolajn grupe, kupila deo imovine FAM-a, odnosno novu proizvodnu lokaciju te kompletan portfolio proizvoda i usluga. “Hemofluid” je tada nastavio deo proizvodnje u delu koji nije prodat, nasledivši istovremeno i dugovanja FAM-a koja se rešavaju po Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), usvojenom početkom 2019. godine.

– Na osnovu tog UPPR-a sprovodi se prodaja imovine. Za sada na prodaju nije ponuđena lokacija na kojoj se obavlja trenutna proizvodnja. Kod nas je upošljeno tridesetak radnika, tekuće obaveze izmirujemo redovno, a obaveze koje su ostale iz prethodnog perioda namirujemo na osnovu pomenutog UPPR-a – kazala je za naš portal gerenalna direktorka “Hemofluida” Jelica Đurović Petronijević.

To preduzeće trenutno radi za poznatog kupca, odnosno za pomenutu firmu Ellis Enterprises East, sa kojom je u julu 2019. godine potpisan ugovor o uslužnoj proizvodnji. “Hemofluid” sada za tu firmu pravi sredstava za hladjenje i podmazivanje pri obradi metala, sredstva za čišćenje i podmazivanje u industriji, sredstva za antikorozionu zaštitu, rashladne fluide, sredstva za obradu izduvne emisije te druge hemijske proizvode.

“Hemofluid” je na prodaju nedavno oglasio poslovnu zgradu u u Jug Bogdanovoj ulici, koja ima površinu od 2.756 kvadrata. Procenjena vrednost je nešto više od milion evra (1.038.563), a depozit za učestvovanje u kupovini je više od 207 hiljada evra. Poslovni kompleks u Lipovcu, koji čine proizvodna hala od 1.143 kvadrata i upravna zgrada od 174 kvadrata, te pogon za prečišćavanje otpadnih voda i pomoćni objekti procenjen je na oko 403 hiljade evra, a depozit za učešće je više od 80 hiljada evra. Imovinska celina u Kobilju, koju čini magacin od 1.566 kvadrata na parceli od 4.264 kvadrata sa opremom u tom bjektu, procenjena je na više od 147 hiljada evra, a depozit je oko 29 i po hiljada evra.

  1. U oglasu za prodaju je navedeno da zainteresovani kupci treba najpre da otkupe prodajnu dokumentaciju, koja košta 10 hiljada dinara, potom uplate depozit, a zatvorene pisane ponude podnesu do 23. juna. Imovina se, kako je navedeno, prodaje u viđenom stanju, bez prava kupca na naknadne reklamacije, a minimalno prihvatljiva cena jednaka je procenjenoj vrednosti.

Otvaranje i razmatranje ponuda vrši Komisija za upravljanje, unovčenje i prenos imovine, formirana u skladu sa odredbama UPPR-a, u roku od pet dana od isteka roka za dostavljanje ponuda.

“Hemofluid” je u drugom oglasu na prodaju ponudio građevinsko zemljište izvan građevinskog područja, u naseljima Bivolje i Lazarica te u selima: Lomnica, Lipovac, Čitluk, Dvorane, Poljaci, Zdravinje, Lovci i Bukovica. Za namdetanje za te parcela prodajna dokumentacija košta tri hiljade dinara, a rok za podnošenje ponuda je isti.

Podsetimo da je Fabriku maziva kompanija “Valvoline”, odnosno njeno zavisno preduzeće “Ellis enterprises east”, preuzela u julu 2019. godine. Tada je za zemljište, građevinske objekte, opremu, intelektualnu svojinu, odnosno kompletnu novu lokaciju i poslovanje FAM–a platila 9,5 miliona evra.

Prema podacima iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije dugovanja FAM-a premašivala su 150 miliona evra. Reč je o dugovima sa kamatama, nastalim tokom prethodne privatizacije, raskinute sredinom 2011. godine. Zbog sumnje da su u tom periodu oštetili FAM za više od 32 miliona evra protiv više lica se od 2011. godine vodio sudski postupak. U trenutku prodaje FAM je imao godišnju realizaciju od oko 10 hiljada tona, odnosno godišnji prihod od milijardu i 740 miliona dinara.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top