Istražujemo poreklo imena sela: Sunce u Grevcima

Postavljeno: 18.02.2023

Na dolinskim stranama Ribarske reke i južnim obroncima Velikog Jastrepca, smešteno je selo Grevci. Pretpostavlja se da je naziv dobilo zbog povoljnog geografskog položaja te velike izloženosti sunčevom sjaju. Priču o njemu zapisao je Zdravko Kostić.

Nekada davno, čobani su iz Solunske kotline dovodili ovce na višemesečnu i godišnju pašu na terene Kopaonika i Jastrepca, a naročito na teritoriju današnje Ribarske reke.

Kako je selo uvek okrenuto ka izgrevanju sunca, u zimskom periodu bi se sneg brzo otapao te su ovce mogle neometano da pasu. U prijatnoj sunčevoj svetlosti i povoljnijim vremenskim uslovima uživali su čobani i svi meštani koji su živeli u blizini ovog mesta.

Kada je tu počelo da se stvara naselje, ljudi su u znak sećanja na stranu koju su nazivali „prigrevak” i po grejanju na suncu selu dali ime Grevci.

Inače, Grevci je ratarsko seosko naselje poluzbijenog tipa, udaljeno 25 kilometara od Kruševca. Pominje se i pod imenom Grevce. Prostire se u visinskoj zoni od 270 do 340m, a površina atara iznosi 582ha. Prema popisu iz 2011. godine, imalo je 371 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top