Kruševački spomenar: Tito u Lazarici i na Jastrepcu 1961.

Postavljeno: 19.06.2024

Doživotni predsednik, i maršal, SFR Jugoslavije ili Druge Jugoslavije Josip Broz – Tito, nekada dvadesetdvomilionske države, posetio je Kruševac u dva maha – 5. juna 1961. i u proleće 1965. godine, kada je bio samo u prolazu.

Ovom prilikom bavimo se prvonavedenim događajem koji je između ostalih benefita, Kruševcu doneo i putokaz kuda treba da se razvija voljeni Jastrebac. Od tog doba on se razvijao kao prvoklasno radničko odmaralište.

Dakle, kako se sve odvijalo pre ravno 63 godine… Predsednički automobil sa pratnjom 5. juna 1961. stiže u centar Kruševca, pozdravljen od ogromne mase naroda, školske dece, omladine i zaposlenih Kruševljana.

Govor prisutnim građanima Tito drži sa velike bine, smeštene na prostoru današnje „Nove Deve“, okrenut licem prema zgradi Gimnazije. Nakon govora kreće, sa domaćinima u obilazak grada, a posebnu pažnju mu privlači epska crkva Lazarica (Sv. Stefana). Manje se u javnosti poslednjih tridesetak godina, iznosio podatak da je tom prilikom na crkvenom oltaru ostavio poveću svotu novca.

Svečani ručak priređen je u velikoj sali Hotela „Evropa“ (danas kladionica), da bi se gosti nakon toga odvezli na Jastrebac. Sam Tito prenoćio je u „Ravništu“. Sutradan, 6. juna, na Jastrepcu se susreo sa borcima Rasinskog partizanskog odreda, predvođenim komandantom Gorskim i komesarom Dobricom Ćosićem.

Istog dana popodne, takođe na Jastrepcu, dogodio se i susret sa kruševačkim pionirima, a na jednom njegovom obronku nastala je i čuvena fotografija Stevana Kragujevića na kojoj je raspoloženi Tito zalegao i puši…

Video link: https://www.youtube.com/watch?v=EiDDEBuVvNk

Ostale vesti

Komentari

  1. Milan Lazarević kaže:

    Imao sam tada kad nas je posetio Tito 12 godina ali dobro znam iz priče da je prenoćio na partizanskom Jastrepcu i da je u centru Kruševca na današnjem trgu glumaca održao govor pred, kako je zvanično bilo saopšteno, oko 100 hiljada ljudi

1 thought on “Kruševački spomenar: Tito u Lazarici i na Jastrepcu 1961.

Comments are closed.

back-to-top