Istražujemo poreklo imena sela: Ribari iz Ribara

Postavljeno: 04.03.2023

Selo Ribare osnovano je u XIV veku na mestu praistorijskog nalazišta i starih sezonskih stočarskih koliba (naselja). Staro selo je vremenom raseljeno, a današnje nastaje krajem XVIII veka, doseljavanjem stanovnika iz raznih krajeva. Predanja o njemu zapisali su Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović

Narod koji je živeo u tim krajevima, zabeležio je Kostić, imao je zadatak da dvor snabdeva svežom ribom, najčešće pastrmkom, koja je bila daleko kvalitetnija i ukusnija od one iz Zapadne Morave i Rasine.

Ribarska reka se, zahvaljujući toplim izvorima iz Ribarske Banje, nije zamrzavala, pa je dvor mogao da uživa u ribljim specijalitetima i u zimskom periodu.

Prema Jugovićevom zapisu, na teritoriji današnjeg sela se, u vreme kneza Lazara, nalazio veliki dvorski ribnjak, u koji su se ulivale rečice sa Jastrepca i tople vode sa izvora iz Ribarske Banje.

Veruje se da je selo dobilo ime Ribari po zanimanju ljudi koji su tu živeli i koji su gajili ribu za potrebe kruševačkog dvora.

Inače, Ribare je ratarsko seosko naselje razbijenog tipa, na dolinskim stranama Ribarske reke, između Kitice i Kačarskog brda, ogranka Velikog Jastrepca. Udaljeno je 29 kilometara od Kruševca. Površina atara iznosi 1.446ha, a 2011. godine brojalo je 613 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top