Istražujemo poreklo imena sela: Ko su bili Šiljegovci?

Postavljeno: 04.09.2022

Veliki i Mali Šiljegovac seoska su naselja razbijenog tipa. Veliki je status varošice dobio 19. marta 1926. godine, a Mali je osnovan „kao pastirska raselica današnje varošice istog imena”, dok je status samostalnog naselja dobio početkom XIX veka. O poreklu njihovog zajedničkog imena pisali su Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

Prema Kostićevim zapisima, u tursko vreme, na prostoru današnjih sela, gajila se sitna stoka, koju je narod zvao „šilježa”. Prostrane ispaše sa izuzetnom planinskom travom i okrepljujućom izvorskom vodom privlačile su narod da se nastani na ovom mestu. Kako bi bili blizu stada, pastiri su podizali kolibe, takozvane krovinjare i na taj način stvarali svojevrsna pastirska naselja. Veruje se da je naselje ime dobilo po sitnoj stoci „šilježama”, koja je gajena na tom prostoru.

Jugovićeva priča vraća nas u vreme pre kneza Lazara, kada su na prostoru današnjeg sela živeli stari Vlasi, nomadi koji su se zvali „Šiljegovci”. Pastiri, koji su sa porodicama počeli da naseljavaju ovo područje, potisnuli su starosedeoce, a selo je dobilo naziv po njihovom porodičnom imenu.

Jedna od verzija kaže da su pastiri u Velikom Šiljegovcu držali veliku šilježad, a u Malom, malu, pa je na taj način došlo do razdvajanja Šiljegovca na Mali i Veliki.

Veliki Šiljegovac se prostire dolinskim stranama Ribarske reke, s obe strane puta ka dolini Zapadne Morave. Nalazi se 20 kilometara jugoistočno od Kruševca i zahvata površinu od 3.229 hektara. Kao stalno naselje pominje se u povelji kneza Lazara 1382. godine, a prema popisu iz 2011. brojalo je 2.382 stanovnika.

Na severnim padinama Velikog Jastrepca, 12,5 kilometara istočno od Kruševca, nalazi se Mali Šiljegovac. Površina atara iznosi 1.366 hektara. U selu postoje nalazišta kvarcnog peska, a prema podacima poslednjeg popisa, naselje je brojalo 564 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top