„Mladi u gradu“ – Luka, umetnik i psiholog

Postavljeno: 04.09.2022

Gimnazijalac Luka Ćetković (16) voli da sluša metal i rok muziku, a u slobodno vreme uživa u šetnjama. Talenat za slikanje i crtanje otkrio je u osnovnoj školi kada je i izrazio želju da se ozbiljnije time bavi. Uglavnom crta i slika ono što mu privuče pažnju:

– Sudeći po tome da sam upisao društveni smer, verovatno ću se u budućnosti baviti psihologijom. To će mi pomoći u crtanju i da bolje razumem sebe. Tokom leta bavio sam se izučavanjem crtačkog i slikarskog zanata i provodio sam kvalitetno vreme sa vršnjacima, koji su takođe posvećeni likovnom izrazu.

Autobuska stajališta Kruševca krase i radovi ovog šestaestogodišnjaka, mladog umetnika i budućeg psihologa:

– Zbog pandemije bilu smo u kućama na duže vreme, pa su nam potrebni mentalni podsetnici da budemo dobro. Jedan od mojih radova se nalazi kod fabrike „Rubin”, gde automobili idu veoma brzo, pa se često u automobilu čuje „Tata, zašto je ona maca na putu?”, a ogovor glasi „Ne brini, maca spava”. Da budemo realni, ne spava. Mislio sam da crtam nešto što bi pogodilo osećanja, pa sam se odlučio za tužnu mačku sa malim oreolom uz poruku „Usporite za njih”. Cilj mi je bio da se uhvati pažnja vozača, kako bi pomislili „Možda ne bi trebalo da vozim 300 na sat na ovom putu”. Drugi rad se nalazi na mestu gde se okupljaju mladi, a poster treba da ih podseća da ovog leta budu kul. Ako imate bilo kakvu želju da se izrazite na neki umetnički način, da slikate, crtate, glumite, uvek postoje mesta gde to može da se ostvari, a jedno od njih je i Kancelarija za mlade – poručuje on.

J.A. – J.B.


O projektu
„Mladi i šta ih pokreće“ pitanje je na koje ćemo odgovor potražiti u okviru projekta „Mladi u gradu – otvoreni prostori“, čiji je cilj da promoviše i podstakne stvaralačke potencijale mladih. Na portalu ćemo u okviru već formiranog Kluba „Mladi u gradu“ kao virtuelnog otvorenog prostora objavljivati stvaralaštvo mladih u svim oblastima, objavljivati razgovore sa njima i predstavljati ih u tekstovima koje će raditi naši novinari. Želimo da znamo i kako mladi u Kruševcu vide javne prostore koji su im potrebni za izražavanje svog kreativnog bića, a potrudićemo se da prikupimo predloge o potencijalnim alternativnim prostorima, koje mladi prepoznaju kao konceptualne kulturne scene.

Ostale vesti

back-to-top