Istražujemo poreklo imena sela: Modrica – bojandžinica za potrebe dvora  

Postavljeno: 10.09.2022

Selo Modrica, od davnina poznato po „kačarskom” (pinterskom) zanatu, prostire se na dolinskim stranama Bistrice. Udaljeno je devet kilometara od Kruševca, a u blizini kapele Svetih Vračeva, nalazi se izvor „crkvene lekovite vode” koji, prema narodnom verovanju, leči od bolesti želuca. Odgovor na pitanje kako je selo dobilo ime daju nam Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

Kostićevi zapisi navode da se prvobitno selo Modrica nalazilo pored samog puta za Veliku Lomnicu, na mestu zvanom „Modrički ključ”. Tu su meštani živeli do XVIII veka, ali su se, zbog pojave kuge (kolere), odselili dalje, dublje prema šumama Jastrepca.

U selu i dan danas postoji takozvana „Lazina” vodenica sa tri vitla, koja se smatra za najstarije u ovom kraju. U vreme Karađorđa, tu se izrađivao barut, po kome je mesto nazvano „Barutana”, a mnogo ranije, tu je izrađivano svojevrsno sukno. Čoja je uvek bila modre boje, pa je selo, inspirisano njenom nijansom, dobilo ime po njoj.

Na teritoriji današnjeg sela, beleži Jugović, Lazar je imao radionicu, odnosno valjaonicu, za valjanje sukna i izradu odela za vojsku. Veruje se da je sukno tkano, valjano i bojeno samo džangarnom bojom, te je, po ovoj bojandžinici – modrilnici, selo je dobilo ime.

Inače, površina atara, ovog ratarskog i voćarskog seoskog naselja, iznosi 622 ha, a podaci poslednjeg popisa iz 2011. godine govore da je mesto naseljavalo 774 stanovnika.

J. Aksentijević

 

Ostale vesti

back-to-top