Nikola Špirić iz Trstenika – Mlada fudbalska nada

Postavljeno: 02.01.2023

Nikola Špirić (2009) iz Trstenika ima 13 godina, čija je najveća ljubav je fudbal, koji trenira od svoje šeste godine, a najomiljenija pozicija golmanska.

Na nedavno održanom, 17. po redu, međunarodnom turniru „Vrnjačka Banja Kids“ u Vrnjačkoj Banji, Nikola je dobio pehar za najboljeg golmana u generaciji 2009. godište. Na ovom turniru je učestvovalo 78 ekipa iz Srbije i Crne Gore. Organizator turnira je FK Vrnjačka Banja. Nikola je i na prethodnom, 16. „Vrnjačka Banja Kids“ turniru, osvojio titulu najboljeg golmana u generaciji.

Trenutno trenira za FK “Prva petoletka” iz Trstenika, a jedno vreme je trenirao i za FK “Napredak” iz Kruševca, kao i za FK “Goč” iz Vrnjačke Banje. On je 2020. na golu branio boje “Crvene zvezde” iz Užica na kupovima “Dragan Mance” u Beogradu i “Vujadin Boškov” u Novom Sadu. Istakao se i 2022. na Zlatibor kupu gde je branio mrežu tima FK “Prva petoletka”, da pomenemo samo nešto od njegovih fudbalskih uspeha. Branio je i na selektivnoj utakmici Fudbalskog saveza Regiona Istočna Srbija 2021. godine.

Nikola vredno trenira tri puta nedeljno, ne smeta mu ni toplo ni hladno vreme, treninzi se odvijaju i po kiši i po snegu, na otvorenom i leti i zimi. Osim fudbala, ovaj mladi golman je posvećen i svom obrazovanju. Ima sve petice, planira da bude vukovac, posebno voli matematiku i fiziku. Prošle, 2021. godine se takmičio na regionalnim takmičenjima iz ovih predmeta. Od vanškolskih aktivnosti pohađa časove engleskog, a aktivan je i na svim školskim priredbama i programima koji se organizuju.

U razgovoru sa njim saznali smo da se više i ne seća kako i kada je odlučio da bude golman, kaže da je jednostavno znao da je to pozicija koja mu u fudbalu odgovara: „Mnogo volim fudbal. Moji roditelji su sačuvali moju fotografiju kada sam bio beba na kojoj sam okružen loptama svih veličina. Oduvek sam najviše voleo da se igram loptom.“

Kada smo ga pitali da li planira da se profesionalno bavi fudbalom, rekao je: „To još uvek ne znam, rano je da o tome razmišljam, ali ako budem imao priliku da igram za našu reprezentaciju ili Barselonu, to bi mi bilo ostvarenje snova.“ Na pitanje da li bi nešto promenio što se tiče fudbala, rekao nam je da mu nedostaje golmanski trener i da bi voleo kada bi mogao, osim fudbalskih, da ima i golmanske treninge, jer bi tada postizao još bolje rezultate.

Svoj deci, koja žele da se bave fudbalom poručio je: „Najvažnije je da se deca bave nekim sportom, ali je fudbal, po meni, najbolji sport jer jača kolektivni duh. Ja sam jedinac, pa su mi moji drugari iz kluba kao braća. Pomažemo jedni drugima i dajemo podršku“, zaključio je Nikola Špirić, mlada nada trsteničkog fudbala.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top