Ženska strana istorije: Vera Nakić Belogrlić, rediteljka legendarnih dečijih serija

Postavljeno: 02.01.2023

Ova Kruševljanka je svoj život posvetila deci. Tokom plodonosnog života i rada na Radio televiziji Srbije, režirala je brojne televizijske serije i filmove, koje su obeležile detinjstva mnogih u tadašnjoj Jugoslaviji. Najšira publika pamti je kao koautora čuvene televizijske serije za decu „Na slovo, na slovo”. Rođena je 1926. godine, a preminila je 2015. godine.

Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Kruševcu, a u kruševačkom Sokolskom domu je 1937. godine, odigrala svoju prvu ulogu – Zlatiju, kćer Hasanaginu, u drami Nika Marčetića. Još tada je pokazala svestranost. Svirala je klavir, bavila se folklorom i bila članica diletantske sekcije i velikog hora.

Na Akademiji za pozorište i film u Beogradu, diplomirala je 1952. godine u klasi Mate Miloševića. Kako je u razgovoru sa našom, takođe značajnom sugrađankom, Radmilom Mišić, kazala da se u tadašnjem Kruševcu obožavala pozorišna umetnost, a budući da su pozorišta bila putujuća, ipak, sredina nije podržavala pojedince koji su hteli da se otisnu u glumačke vode.

– Bilo je mnogo otpora i u mojoj porodici, ali sam imala podršku mog deke Dragomira Petkovića koji je, ako u meni ima nečeg dobrog i lepog, on odnegovao – rekla je Vera tada.

Dečiji glas odveo je ovu Kruševljanku pravo u Dečiji program Radio Beograda, gde je sarađivala sa velikim imenima poput Dušana Radovića, koji je za nju izmislio „Veseli utorak“ te sa Mićom Tatićem u „Dobro jutro, deco“. Od 1958. godine prešla je u Dečiju redakciju, tada osnovane televizije, gde je 1960. godine režirala svoju prvu seriju „Endendinus“, po tekstovima Dušice Manojlović.

Igrajmo se slovima i rečima

Ubrzo nakon dolaska Dušana Radovića na televiziju, zajedničkim snagama stvorili su kultni dečiji serijal „Na slovo, na slovo“. Duško je pisao tekstove, a Vera režirala. Tada su snimljene 34 epizode, koje su svojom originalnošću, muzikalnošću i poučnošću okupirale pažnju mladih širom Jugoslavije.

Likove Miće, i lutke Aćima (anagram od Mića) tumačio je Milutin Mića Tatić, a pored njega tu su bili i klovnoliki Ostoja (Milutin Butković) koji svaku reč počinje sa O, Lola Novaković, Đuza Stojiljković, Baja Bačić, Vlasta Velisavljević, Dragan Laković…

U jednom intervjuu povodom obeležavanja 60 godina RTS-a, Vera je rekla:

– Aćim je za mene bio živ. On je bio personifikacija sve dece i ja sam želela da bude pegav, dečiji junak, koji će kao takav, sa televizije, sa ekrana, ući u dečiju sobu i prirodni dečiji ambijent i biti njegov drugar.

Period života u kome je nastajala ova serija, Vera je smatrala „Peraklovim dobom svog života“, a 1964. godine dobila je plaketu za inovaciju Internacionalnog festivala u Minhenu.
Iz ove serije proistekao je i čuveni serijal „Sezam strit“, a usledila je i nova hit serija „Hiljadu zašto“, koja se posle 42 emisije ugasila, nakon odlaska, „namćora dobrog srca“, koji ju je u „vremenu drugarica zvao gospođa“ Duška Radovića, u penziju.

Od tekstova i muzike iz serije „Slovo na slovo“, Vera je napravila istoimenu pozorišnu, dečiju predstavu koja je nagrađena, prestižnom Sterijinom nagradom za dramaturgiju. Ova predstava otvorila je Međunarodni dečiji pozorišni festival u Berlinu. Nakon ovog uspeha, ova talentovana Kruševljanka režirala je prvu lutka seriju „Gradić Veseljak“.

Pozni rad

Pored režije, Vera se bavila i dečijim pločama koje je izdavao PGP RTS. Bila je angažovana kao predsednik Doma pionira i Osnivačkog odbora „Radost Evrope”, član Saveta pozorišta „Duško Radović”, i „Politikinog zabavnika”.

Dvadeset godina režirala je direktni prenos “Radosti Evrope”, program za koji je rekla da ju je učinio izuzetno srećnom. Iako je u penziju otišla 1988. godine, Vera je nastavila da režira za decu te je 1994. režirala hepening Duška Radovića, čija je premijera direktno prenošena na televiziju.

Ljupkog, nežnog glasa i neizmernog talenta, Vera Nakić Belogrlić živela je u vreme velikih društvenih pokreta, pripadala je prvoj generaciji televizije i postavila temelj i uzor, mnogima danas nedostižan.
Marija Janković


“Na slovo, na slovo”

A,B
ABVGDĐEŽZ, IJKLLJ, M, NNJOPRSTĆ U FHCČDŽŠ
š,š,š
Kao šaka,kao štuka,kao šešir,
Kao ševa,kao štrudla, kao šest.
V,V,V
Kao vrata, voda, vatra,
Kao vetar, vrba, vaza,
Kao voz, kao vest.
R,R,R
Kao reka, ruka, roda, riba,
Repa, rupa, rep,
Č,Č,Č
Kao četka, čaša, čizma, čorba,
čigra, čvrga, čep. ( čep, čep, čep)
Marim, varim, barim, guska,
Dulići, đulići,
Leptirić, žaba,
Zijem, ijem, jem,
Koska, luluška,
Ljuljaška, miga, miga osam. (osam, osam, osam, osam)
Pogodi ko sam, ono pa ovo,
Staro za novo,
Igrajmo se na slovo na slovo!!!

Ostale vesti

back-to-top