Na obodu Kruševca, na Aerodromu, niče mali grad

Postavljeno: 02.06.2022

Od ukupno 46 parcela u severnom delu Starog aerodroma namenjenih za izgradnju stambeno poslovnih objekata, do sada je prodato 16, na površini od oko 3,3 hektara. Kako je trenutno u toku izmena Plana detaljne regulacije „Stari aerodrom“, konačan broj i površina slobodnih parcela biće poznati nakon usvajanja plana i sprovođenja parcelacije, rečeno je portalu KruševacGrad u Gradskoj upravi.

Lokacija Stari aerodrom je izgled novog naselja, u kome bi trebalo da bude treći centar grada, počela da poprima krajem 2018. godine, sa izgradnjom Lidla. Iste godine otvorena je fabrika „Kromberg i Šubert“, godinu kasnije izgrađen je šoping park Nepi, danas BIG. U toku su završni radovi na izradnji stadiona FK Jedinstvo, a trenutno se gradi i više stambeno poslovnih objekata, te objekata komercijalne namene. Svemu je, podsetimo, prethodilo postavljanje spomenika,  aviona MIG, na početku novog naselja, još krajem 2014. godine.

Na ovoj lokaciji do sada je izgrađeno 12 novih ulica, računajući i dva kružna toka, u ukupnoj dužini od oko 3,3 kilometra, a u planu je izgradnja još 12 saobraćajnica, u dužini od blizu dva kilometra, s tim da se te ulice neće raditi u ovoj godini.

Grad je aplicirao projektom za nastavak izgradnje novoplaniranih saobraćajnica na Starom aerodromu za sredstva Ministarstva privrede u iznosu od 60 miliona dinara, ali je umesto ovog odobren projekat rekonstrukcije Kosovske ulice.  Grad će ponovo aplicirati istim projektom, kako bi se udruženim sredstvima Grada i Ministarstva nastavili radovi na infrastrukturnom opremanju lokacije – odgovor je koji smo dobili iz Gradske uprave.

Navode da je tokom proteklih pet godina u izgradnju saobraćajne infrastrukture na ovoj lokaciji uloženo više od 432 miliona dinara, od čega je blizu 247 miliona izdvojio Grada, a preko 185 miliona  Ministarstvo privrede.

Pored već postojećih komercijalnih kompleksa, na lokaciji Stari aerodrom u planu je i izgradnja oko osam hiljada stanova, potom objekata za sport i rekreaciju, igrališta, parkova, pešačkih staza…

Plan detaljne regulacije predviđa i izgradnju objekata za proizvodnju, objekata za dečju zaštitu, te za državnu upravu i lokalanu samoupravu. Planirano je i da na ovom prostoru bude podignuta zgrada Osnovnog i Višeg suda, u centralnom delu, gde će biti i vrtić i već postojeća meteorološka stanica.

Uz Bruski put, duž saobraćajnice, predviđen je zeleni pojas, odnosno linearno zelenilo, kako je u planu navedeno, sa ciljem vizuelne zaštite, maskiranja i ublažavanja buke, estetskog oblikovanja prostora i regulisanja mikroklimatskih elemenata.

Novo naselje, prema planu, imaće i objekte u funkciji turizma (hotele, motele, apartmane…), izložbene prostore, ugostiteljske objekte, garaže, radionice, servise, prostore za prodaju nameštaja. Planirana je pešačko biciklistička staza koja će povezivati park „Slobodište“ sa komercijalnim sadržajima u severnom delu.

Lokacija Stari aerodrom nalazi se u južnom delu grada između važnih putnih pravaca koji od Kruševca vode ka Jastrepcu i Brusu, a prema funkcionalnim, oblikovnim i ambijentalnim karakteristikama predstavlja atraktivnu zonu za razvoj i unapređenje svih tipova komercijalnih delatnosti.

U severnom delu Starog aerodroma do sada je ukupno prodato 16 parcela, neprodatih je 30. Okvirne informacije o ceni parcela iz Gradske uprave nismo dobili, odnosno stigao je odgovor da „prodajna cena parcela varira prilikom javnog nadmetanja, te da  svaka parcela nema istu cenu”. Ono što se nezvanično zna je da su prethodnih godina cene plačeva u Mudrakovcu, naseljenom mestu koje se granični sa ovim komleksom, drastično porasle, te da se ar zemljišta prodavao po ceni većoj od 1.000 evra.

D.P.

 

 

Ostale vesti

back-to-top