Izgradnja COVID bolnice u kasarni Rasina počinje sutra

Postavljeno: 09.08.2020

Izgradnja COVID bolnice u kasarni “Rasina” u Parunovcu počinje sutra, a kako je najavljeno, početku radova prisustvovaće predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Sa radovima na rušenju i raščišćavanju objekata u krugu kasarne krenulo se krajem jula

Tom prilikom najavljeno je da će nova bolnička ustanova biti kapaciteta 500 postelja, kao i da će to predstavljati odgovor na nov talas epidemije koji se očekuje na jesen. 

– Ceo projekat je od izuzetnog značaja za grad,ali i ovaj deo Srbije, jer će pacijentima biti na raspolaganju najsavremenija medicinska oprema za dijagnostiku i lečenje – napomenula je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, koja je 25.jula zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom obišla radove na pripremanju budućeg gradilišta.

Ministar odbrane Vulin je podvukao da će bolnica biti korišćena i u druge svrhe, po okončanu pandemije COVID-19. Novi bolnički kapaciteti predviđeni su za zbrinjavanje pacijenata iz Kruševca,ali i centralne, odnosno južne Srbije kao rok za završetak gradnje označen je period od tri meseca.

Nešto kraće, oko mesec dana, u Kruševcu je u Hali sportova radila privremena COVID bolnica. Tu je lečeno 90 pacijenata sa blažim simptomima i lakšom kliničkom slikom. U radu bolnice bili su angažovani medicinski radnici Opšte bolnice, a objekat su čuvali pripadnici Vojske Srbije – Garnizona Kruševac.

Kineski i ruski stručnjaci koji su tokom epidemije obišli Halu, procenili su da je opremljenost i organizacija rada po svim svetskim standardima. Na koji način će funkcionisati nova bolnica, koja će pored beogradske, biti jedina ove vrste u Srbiji, koji će kadrovi biti angažovaniji, biće poznatije već sutra prilikom dolaska zvaničnika Vlade.

I.R.

Bolnica u Beogradu

Izgradnja COVID bolnice na Batajničkom drumu u Beogradu počela je 1.avgusta. Kako je rečeno prilikom otvaranja gradilišta, nova bolnica imaće 200 jedinica poluintenzivne, odnosno 804 poluintenzivne nege. Radovi bi trebalo da budu gotovi 1. decembra, a prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, samo u izgradnju investirano je do 28 miliona evra.

Ostale vesti

back-to-top