Ivan Anđelić, načelnik Rasinskog upravnog okruga: Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda počinje na proleće

Postavljeno: 08.02.2022

Izgradnja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz sliva reka Blatašnice i Rasine, čiji je cilj zaštita jezera Ćelije, počinje na proleće. Takođe, u planu je izgradnja primarne i sekundarne komunalne mreže za fekalnu kanalizaciju u Brusu i Blacu. To je, između ostalog u intervjuu za našu redakciju, rekao načelnika Rasinskog upravnog okruga, Ivan Anđelić, koga je Vlada Srbije krajem prošle godine imenovala na tu funckiju. On je prethodno bio na mestu načelnika Gradske uprave Kruševac

-Taj projekat podrazumeva izgradnju dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda iz sliva reka Blatašnice i Rasine, to su ujedno i dva najveća zagađivača akumulacije Ćelije. Potpisan je međuopštinski sporazum između Kruševca, Brusa i Blaca i on je u završnoj fazi, studije opravdanosti projekta, uticaja na životnu sredinu kao i eksproprijacija, rešeni su imovinsko-pravni odnosi, izdata je dozvola i raspisan tender i izabrani izvođač – kaže Ivan Anđelić.


Radovi kreću čim se prolepša vreme, a rok za izvođenje je 36 meseci od potpisanog ugovora.

– Nosilac projekata biće Vodovod Kruševac, jer je to u ovom delu Srbije najjače komunalno preduzeće koje se bavi distribucijom vode za piće i prečišćavanjem otpadnih voda i ima potrebnu logistiku, kada su u pitanju tehnički i kadrovski kapaciteti –ističe Anđelić.

Pored izgradnje postrojenja, predviđena je izgradnja primarne i sekundarne komunalne mreže za fekalnu kanalizaciju u Brusu i Blacu.

-Na taj način bi što više otpadnih voda kanalisalo i dovelo do samih postrojenja. Ništa ne znače savremena postrojenja ako mi tu otpadnu vodu ne pokupimo, jer jedino tako može da se zaštiti akumulacija – objašnjava načelnik.

U novom broju dvonedeljnika Grad, koji će na kioscima biti od 11. Februara, pročitajte ceo intervju sa Ivanom Anđelićem, novim načelnikom Rasinskog upravnog okruga, u kome on govori o tome kako teku ostali regionalni projekti, poput izgradnje Regionalne sanitarne deponije u Srnju, Moravskog koridora i Aerodroma “Rosulje” te gde se Rasinski okrug nalazi na privrednoj i investicionoj mapi Srbije.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top