Načelnik Policijske uprave apeluje na Kruševljane da se prema oružju ponašaju savesno

Postavljeno: 05.05.2023

Nakon noćašnje tragedije u Mladenovcu, i one koja se dogodila dan pre u Beogradu, načelnik Policijske uprave Kruševac, Ivan Milenković, apelovao je na vlasnike oružja da svoje oružje drže savesno, zaključano u sefovima, kasama ili ormarima, tako da bude nedostupno neovlašćenim licima, a posebno deci

– Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve građane vlasnike oružja da se ponašaju savesno i odgovorno. Treba da poštuju sve propise o oružju i municiji koji se odnose na čuvanje oružja u posebnim kasama i sefovima, čiji ključevi ne smeju biti dostupni neovlašćenim licima, a naročito ne deci – uputio je apel načelnik Policijske uprave Kruševac, Ivan Milenković.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u narednom periodu vršiće kontrolu svih vlasnika oružja.

– Vršiće se kontrola ispravnosti oružja, da li je to oružje čuvaju onako kako Zakon nalaže i propisuje, u posebnom sefu, da li je municija odvojena od oružja i slično.

U slučaju da se u kontroli zatekne oružje koje je neadekvatno obezbeđeno i kako naleže Zakon, ono će biti oduzeto, a protiv vlasnika će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa Zakonom o oružju i municiji.

– Nisu ni česti slučajevi da se građani iz raznoraznih razloga odriču oružja, najčešće onog koje su dobili u nasledstvo – ističe Milenković.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas da će biti pooštreni uslova za posedovanje oružja. Vlada Srbije danas će doneti zaključak u kome se nalaže MUP-u da pripremi hitne izmene i dopune Zakona o oružju, kojima bi se pooštrili uslovi za držanje kratkog i vatrenog oružja.

– Svi ljudi koji imaju oružje proći će reviziju, nakon koje neće ostati više od 30-40 hiljada komada. Izvršićemo razoružanje i udvostručićemo kazne. Takođe, i kod lovaca biće predviđene šestomesečne i godišnje provere, koje obuhvataju lekarske i psihijatrijske analize i testove na psihoaktivne supstance – rekao je predsednik Srbije danas u obraćanju za medije.

Vučić je najavio i da će MUP preduzeti mere da se obezbedi moratorijum za držanje oružja, te da će MUP-u biti naloženo da preduzme sve mere i da sva lica koja ilegalno drže oružje predaju to oružje za mesec dana, a će Ministarstvo pravde pooštriti kazne za neovlašćeno držanje oružja.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top