Policijska uprava Kruševac: Bezbednost učenika na prvom mestu

Postavljeno: 06.09.2023

Da se godinama unazad, stanje bezbednosti u svim školama se kontinuirano prati i analizira i na osnovu toga se usmerava rad policijskih službenika potvrdio je za naš portal načelnik Policijske uprave Ivan Milenković. Povodom početka školske godine održan je sasatana sa Školskom upravom, a u svim školama na nivou okruga biće angažovani policijski službenici

– U skladu sa nalogom ministra unutrašnjih poslova, održali smo sastanke sa Školskom upravom i direktorima svih škola na području Rasinskog okruga kako bismo analizirali prethodni period i identifikovali potencijalne izvore opasnosti koji mogu uticati na bezbednost učenika i zaposlenih u ovoj školskoj godini, radi preduzimanja adekvatnih mera. Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova i bezbednosti učenika, sve je spremno za početak ove školske godine – kaže Ivan Milenković.

Na području Policijske uprave Kruševac postoji 57 osnovnih i srednjih škola od kojih je pet u privatnom sekoru. U svim školama svakodnevno će biti angažovani policijski službenici u cilju unapređenja bezbednosti učenika i zaposlenih, pre početka nastave, sve vreme njenog trajanja i nakon završetka nastave.

– Naročito bih skrenu pažnju da će svaki policijki službenik u nalogu za izvršenje službenog zadatka imati jasno definisane i konkretne zadatke na koje pojave i događaje bi trebalo da obrati pažnju. Njihov zadatak je da prate šta se dešava u zoni škole, ispred ulaza u školu i u samoj školi, da reaguju u slučaju potrebe i pruže pomoć učenicima, zaposlenima, kao i roditeljima đaka. Učenici treba da znaju da su policajci tu zbog njih i da im se uvek mogu obratiti za pomoć, a mi ćemo preduzeti sve što je u našoj nadležnosti kako bi oni bili što bezbedniji – objašnjava Milenković.

U dogovoru sa Školskom upravom i direktorima škola biće nastavljeno sprovođenje preventivne aktivnosti. Tokom ove školske godine realizovaće se projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ koji Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi u saradnji sa Ministarstvom prosvete i drugim relevantnim institucijama.

– Projektom su obuhvaćeni učenici od prvog do osmog razreda osnovnih škola u cilju usvajanja znanja i veština o bezbednom ponšanju u stvarnom i virtuelnom okruženju, u vanrednim situacijama i bezbednom učešću u saobraćaju. Projekat će se relizovati od polovine septembra. U kontaktu smo sa Školskom upravom, direktorima škola i njihovim sardnicima kako bismo usaglasili prioritete za podizanje bezbednosti učenika, nastavnog i nenastavnog osoblja na viši nivo u novoj školskoj godini – uverava načelnik.

M. J.

Ostale vesti

back-to-top