Svetski dan autizma: Smanjenje stigme i diskriminacije

Postavljeno: 02.04.2024

Svetski dan autizma, koji se obeležava svake godine 2. aprila, prilika je da se globalno podigne svest o autizmu, promovišu razumevanje i podrška osobama sa autizmom, kao i da se istakne važnost inkluzivnog društva.

Autizam je neurološki razvojni poremećaj koji se manifestuje različitim oblicima socijalnih, komunikacionih i bihejvioralnih karakteristika.

Glavna svrha obeležavanja Svetskog dana autizma je smanjenje stigme i diskriminacije, te podizanje svesti o potrebama osoba sa autizmom i njihovih porodica. To uključuje promociju razumevanja i prihvatanja različitosti, kao i podršku praksama u obrazovanju, zaposlenju i svakodnevnom životu.

Važno je razumeti da svaka osoba sa autizmom ima jedinstvene potrebe, sposobnosti i talente. Stoga je ključno prilagoditi pristup i podršku svakoj osobi pojedinačno, uz poštovanje njenih specifičnih karakteristika.

Svetski dan autizma podseća nas da je inkluzija ključna vrednost našeg društva. Obeležavanjem ovog dana, širimo poruku o važnosti prihvatanja i podrške osobama sa autizmom, te gradimo svet u kojem su različitosti cenjene i svi imaju pravo da se ostvare u punom sjaju.

T.S

Ostale vesti

back-to-top