Na maturu bez automobila

Postavljeno: 02.04.2024

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije danas je u Kruševačkom pozorištu održala predavanje u okviru kampanje pod nazivom „Na maturu bez automobila“ s ciljem da apeluje na maturante širom zemlje da ne koriste automobile kao vozači za odlazak i povratak sa maturskih proslava. Ova kampanja pokrenuta je 2014. godine, nakon tragedije u Kragujevcu kada je grupa maturanata stradala u saobraćajnoj nesreći.

– Cilj kampanje je podizanje svesti o važnosti bezbednog ponašanja u saobraćaju, posebno tokom maturskih proslava kada je konzumacija alkohola česta. Kroz ovo predavanje, mladi će biti informisani o rizicima nebezbednog ponašanja u saobraćaju i načinima kako ih izbeći, s namerom da se promoviše pozitivno ponašanje i smanji broj saobraćajnih nesreća među mladima. Mladi su najrizičnija grupa u saobraćaju, statistike pokazuju da godišnje u saobraćaju strada 100 mladih ljudi – navodi Nikola Novaković iz Agencija za bezbednost saobraćaja

Aktivnosti u lokalnim samoupravama obuhvataju tribine za mlade na kojima se mladima predstavljaju stanje bezbednosti u saobraćaju i rizici nebezbednog ponašanja. Takođe, mladi će imati priliku da čuju lične priče osoba koje su preživele saobraćajne nesreće, kao i da učestvuju u vežbama s tzv. „pijanim naočarima“, koje im pomažu da shvate negativne efekte alkohola na percepciju i rasuđivanje.

Ovogodišnja poruka kampanje je „Na putu do 0 ne turiraj – maturiraj!“, koja je namenjena svim maturantima u Srbiji. Kako se bliži vreme maturskih večeri, Agencija je pozvala lokalne samouprave da se pridruže aktivnostima kampanje. Ukupno se 56 lokalnih samouprava prijavilo za učešće, očekujući uključenost više od 12.000 mladih.

U narednim danima, Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije će održati tribine širom zemlje, u svim lokalnim samoupravama koje su se uključile u kampanju.

M.M.

 

Ostale vesti

back-to-top