Međunarodni dan dečje knjige u Narodnoj biblioteci Kruševac

Postavljeno: 02.04.2024

Povodom Međunarodnog dana dečje knjige Narodna biblioteka Kruševac organizovala je druženje učenika iz Osnovnih škola „Dragomir Marković“ i „Nada Popović“ sa pesnikom Momirom Dragićevićem koji je potom otvorio izložbu svojih dela nakon četrdeset godina književnog stvaralaštva i predstavio novu knjigu pod nazivom „Između dve vatre“

Momir Dragićević je diplomirani pravnik, urednik dečjeg programa i Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga“, bio je Gradski većnik za kulturu, objavio je veliki broj knjiga sa pesmama za decu koje su prevedene na mnoge strane jezike, a član je i Udruženja književnika Srbije. Njegov rad, diplome i pohvale su nakon četiri decenije dostupne u holu kruševačke Biblioteke, a o novom delu govorio je profesor Tiodor Rosić, profesor Branko Ristić, književnik Veljko Stambolija i umetnik Srđan Živković.

– Jedan od povoda za druženje sa decom i otvaranje izložbe jeste Dan dečje knjige, ovom prilikom mi smo kao Biblioteka na Zavičajnom odeljenju sačuvali publikacije autora iz Kruševca među kojima je i Momir Dragićević koji nam redovno dostavlja štampane primerke svojih dela. Izložba u holu prikazuje jedno bogatstvo različitih tipova publikacija, pesama, komponovanih melodija, izdanja iz „Male Bagdale“ budući da je on jedan od njenih osnivača – istakla je Snežana Nenezić, direktorka Narodne biblioteke Kruševac.

Izložba radova postavljena je u vitrinama, u prvoj se nalaze štampana izdanja knjiga, školska torba i prva pisaljka ovog autora, u drugoj knjige nastale od 2000. godine pa nadalje, u trećoj antologije i zajednička izdanja Mome i više koautora i u četvrtoj su smeštene samo neke od njegovih zasluženih nagrada. Tu se nalaze i kasete, ali i mnogobrojni diplomski radovi studenata koji su se bavili Momirovom poezijom.

– Momir često govori o detinjstvu kao prvoj stepenici u životu jednog čoveka što je uvek izazov i inspiracija koja navodi na razmišljanje i donosi nebrojano mnogo tema. On upotrebljava dečje motive i simbole koji datiraju od kad postoji prvi umetnički tekst za decu odnosno od uspavanke. Neophodno je je istaći i jednu zajedničku crtu svih dosadašnjih istraživanja njegove poezije, ona se svodi na to da je ovaj pesnik korisnik mnogih likova i simbola, a pri tome nije važno da li se u pesmi polazi od porodici ka društvu ili ne, već svaka pesma donosi tumačenje i primanje pesme kod čitalaca i povećava osećaj umetnosi kod deteta – objasnio je profesor Branko Ristić.

J. S.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top