Kruševački muzej za osobe sa autizmom

Postavljeno: 02.04.2024

Na Svetski dan osoba sa autizmom, koji se ove godine obeležava pod sloganom: „Nismo nevidljivi“, danas je u Narodnom muzeju Kruševac održana interaktivna šetnja kroz muzej za decu iz Udruženja za pomoć osobama sa autizmom

Nakon muzejske postavke, deca su imala priliku da učestvuju u interaktivnoj radionici gde su na kreativan način mogli da se izraze i nacrtaju nešto od predmeta što im je tokom obilaska najviše privuklo pažnju.

– Danas obeležavamo Svetski dan osoba sa autizmom pod sloganom „Nismo nevidljivi“ i upravo je akcenat na omogućavanju autističnim osobama da se u potpunosti priključe svim društvenim dešavanjima i nikako ne budu isključeni iz svakodnevnih aktivnosti. Zbog toga je Narodni muzej Kruševac organizovao interaktivnu šetnju i inkluzivnu radionicu kako bi njima i njihovim roditeljima pružio podršku – navela je Natalija Anđelković, muzejski pedagog Narodnog muzeja Kruševac.

O svakodnevnim izazovima sa kojima roditelji dece sa autizmom moraju da se susreću, govorila je Nevena Tatić-Karajović, majka deteta sa autizmom i terapeutkinja za decu sa autizmom.

– Našoj deci je potrebno mnogo pomoći i različitih terapija koje moraju da se sprovode. Mi smo prinuđeni da se snalazimo i pronalazimo rešenja, a ujedno da vodimo svakodnevnu bitku sa životnim situacijama – navela je Nevena Tatić-Karajović i nastavila šta je sve potrebno kako bi osobama sa autizmom život bio lakši.

– Potrebno je ovde mnogo više pomoći sa svih strana, ali i svesti svih ljudi oko nas što možemo da učinimo preko medija, školskog sistema, zdravstvenih i kulturnih ustanova. Da bude mnogo više obuka, da i nastavnici znaju koji bi prenosili dalje na roditelje što bi se širilo i na ostalu okolinu.

Republičko udruženje za pomoć osobama sa autizmom je osnovano 1977. godine, dok je u Lazarevom gradu prisutno od 2002. godine. Pored toga, iz samog Udruženja smatraju da postoji dosta prostora da se život autističnim osobama olakša i unapredi.

– Uprkos dužini postojanja našeg udruženja, i konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa autizmom, postoje mnoge prepreke i mnoge teškoće u životu osobe sa autizmom, kao i u ostvarivanju njihovih prava. Iz tog razloga, Udruženje apeluje na donosioce odluka da nam je potrebna njihova sistemska podrška, odnosno sveobuhvatna podrška za život osoba sa autizmom, kako bi oni uspeli da ostvare svoja prava u svakom segmentu i periodu svog života – istakla je Dragana Milanović, majka tinejdžera sa autizmom i ujedno članica Udruženja.

– Osoba, odnosno dete sa autizmom zahteva 24-časovnu negu i brigu, pa iz tog razloga vi morate čitav svoj život da preokrenite i usmerite ka tom detetu, tj. svi članovi porodice su usredsređeni na pomoć toj osobi. Iz tog razloga, nama je potrebna podrška i društva i države, što se tiče rane intervencije, obrazovanja, mogućnosti da se ostvare zdravstvene i socijalne usluge. Primera radi, nama su najveći problem dnevni boravci koji ne postoje, kao i stanovanje za podršku što je vrlo bitno za osobe sa autizmom koje su u godinama, koji su odrasli ljudi. To je nešto što je nama neophodno – zaključila je Dragana Milanović.

Iz Udruženja poručuju da su osobe sa autizmom nasmejane, vesele i ne znaju da slažu. Oni uvek ostaju deca, što u jednu ruku otežava njihov život zbog čega im je naša pomoć uvek potrebna.

Iz Narodnog muzeja su se zahvalili Udruženju za pomoć osobama sa autizmom, kao i Specijalnoj školi „Veselin Nikolić“ koji su pomogli da se radionica održi na najbolji način.

N. L.

Ostale vesti

back-to-top