Kiša pa sunce- oprez za osobe sklone alergijama

Postavljeno: 12.08.2020

Nakon više kišnih dana u prethodnoj nedelji i visokih temperatura u ovoj, moguće su i reakcije kod astmatičara i osoba sklonih sezonskim alergijama. Kako smena kiše i sunca pogoduje insektima, potreban je i oprez od alergija izazvanih ujedima insekata

U kruševačkoj Službi hitne medicinske pomoći kažu da od početka proleća gotovo svakodnevno imaju pozive ili dolaske građana sa alergijskim reakcijama. 

S obzirom da su ove nedelje temperature preko 30 stepeni, dolazi i do povećane koncentracije alergena u vazduhu, što ugrožava naše sugrađane sa astmom i sezonskim alergijama. Moguće su i alergijske reakcije, izavane ujedima insekata – kaže doktorka Gordana Simić, načelnica Službe hitne medicinske pomoći.

Doktorka Simić napominje da alergeni poput polena, hrane (kikiriki, pistaći, čokolada, jaja, riba, jagode, soja, pečurke, plodovi mora…), pojedinih lekova, grinja, životinskih dlaka i otrova insekata (pčela, osa, stršenova…) kod osoba sa već postojećom preosetljivošću, uzorkuju alergijske reakcije.

Lokalno, te alergijske reakcije, manifestuju se sa otokom i bolom na mestu uboda ili, sistemski sa osećajem gušenja, promuklosti, jakog svraba kože, izrazitim difuznim crvenilom ili prisustvom plikova različitog oblika i veličine po koži, otokom usana i očiju, bistrom sekrecijom iz nosa, kijanjem, suvim kašljem, mučninom, bolovima u stomaku i dijarejom – kaže ona.

Kod najtežih formi  može doći i do malaksalosti, pada pritiska i poremećava svesti i,  u tom slučaju, ističe doktorka Simić, obavezno se treba javiti lekaru.

Kada su u pitanju iznenadne alergijske reakcije nakon ujeda insekta, praćene otokom i bolom na mestu uboda, dovoljno je staviti hladne obloge i uzeti lek iz grupe antihistaminika. U slučaju težih formi, praćenih gušenjem, izrazitim svrabom i crvenilom kože, sa ili bez poremećaja svesti, obavezno se treba za pomoć obratiti lekarima Službe hitne medicinske pomoći – ističe doktorka Simić.

Astamtičari i osobe sklone sezonskim alergijama, kojima ovakve vremenske prilike ne prijaju, savetuje se da ne prekidaju preventivnu terapiju koju već koriste.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top