Izrečene presude za napadače na Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića

Postavljeno: 21.09.2020

Viši sud u Kruševcu prihvatio je danas predlog Višeg javnog tužilaštva i doneo nepravosnažne sudske odluke u vezi sa kaznom zatvora u slučaju napada na aktiviste opozicije Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, kao i pripadnika PU Kruševac, Dejana Palibrka

Miloš Šaponjić-Šapa (39) nepravosnažno je osuđen na kaznu zatvora od 3,5 godine za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, dok je 8 meseci dobio za krivično delo napad na službeno lice. Sud je prihvatio predloženu jedinstvenu kaznu zatvora od 4 godine.

Po 3,5 godine za nasilničko ponašanje dobili su Marko Živković-Buvac (30) i Danijel Gmijović-Cafta (30).

Sudskom epilogu incident koji se novembra 2018. godine dogodio uoči tribine u MZ Rasadnik u organizaciji Saveza za Srbiju prisustvovao je samo oštećeni Boban Jovanović.

Predsedavajući Sudskim većem Dragan Zdravković napomenuo je između ostalog čitajući presudu da je više faktora uzimano u obzir prilikom donošenja odluke, kao i da je sud bio mišljena da su predložne kazne srazmerne. Vodilo se računa, kako je dodao i o krivičnoj osuđivanosti okrivljenih po ranijim presudama, kao i da i Ustav brani pravo na slobodno okupljanje, izražavanje političkog stava.

Izrečene sudske kazne, dodaje, trebalo bi da deluju i represivno i preventivno.

– Okrivljeni su bili u povoljnom položaju, jer im se sudi po zakonu koji je bio na snazi u trenutku kada se krivično delo i dogodilo, dok zakon koji je stupio na snagu od 1. Decembra 2019. godine predviđa veće kazne – napomenuo je postupajući sudija Zdravković.

Oštećeni Jovanović navodi da odlukom suda ne mogu da budu zadovoljni.

– Smatramo da je ovo bio pokušaj ubistva Borka Stefanovića i mene na zajedničkom skupu koji smo organizovali u rasadniku. Kazne koji su dobili su zapanjujuće male, pogotovo što se za prvooptuženog Šaponjića radi da je napao i službeno lice za šta je dobio izuzetno nisku kaznu – rekao je Jovanović.

– Očekujem da ćemo u nekom doglednom periodu ipak uspeti da promenimo pravosudni sistem i da će oni dobiti zaslužene kazne. Šta su oni poručil ovim kaznama: da mogu da nastave da se šetaju mojim gradom, našim gradom da vrše krivična dela, a da za to dobijaju minimalne kazne.

Avokatica Jovana Vučković-Pejčić koja je zastupala svu trojicu okrivljenih tokom postupka, nije želela na na poslednjem glavnom pretresu prošle nedelje komentariše predlog tužilaštva. U završnoj reči je navela između ostalog, da tužilaštvo nije uspelo da dokaže krivicu okrivljenih.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top