+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Društvo » Nacionalna oznaka kvaliteta ćićevačkoj osnovnoj školi

Nacionalna oznaka kvaliteta ćićevačkoj osnovnoj školi

Za uspešno učešće u eTwinning projektu „Mladi novinari današnjice – odgovorni digitalni građani sutrašnjice“, Osnovnoj školi „Dositej Obradović“ u Ćićevcu dodeljena je Nacionalna oznaka kvaliteta. Projekat ima za cilj da podstakne kritičko razmišljanje učenika, te da ih nauči kako da postanu odgovorni digitalni građani

Erazmus plus projekat koji je prvobitno okupljao škole iz pet evropskih zemalja, među kojima i škole u Srbiji, zbog velikog interesovanja za temu kojom se bavi, proširen je u eTwinning projektu na još četiri zemlje. 

Škola u Ćićevcu, kao jedna od učesnica projekta u našoj zemlji, dobila je i Nacionalnu oznaku kvaliteta za ovaj projekat- konkretno priznanje za sprovedene aktivnosti u okviru eTwinning projekta „Mladi novinari današnjice-odgovorni digitalni građani sutrašnjice“.

Partnerstvo među školama širom Evrope zasniva se na zajedničkom uverenju da ne treba da budemo pasivni posmatrači toga kako naši učenici i vršnjaci provode vreme na svojim pametnim telefonima,  konzumirajući  često trivijalne sadržaje na društvenim mrežama koji su puni stereotipa, imaju niske proizvodne standarde i estetske nivoe i koriste jezik koji nije u skladu sa književnim– kaže  nastavnica Aleksandra Milutinović, koautorka i koordinatorka projekta u čijoj je realizaciji učestvovala  i nastavnica engleskog jezika Tamara Milić Mihajlović, koja inače i vodi novinarsku sekciju, te Miodrag Dimić i Aleksandra Ivanović, takođe nastavnici engleskog jezika koji su bili zaduženi za prevođenje članaka na engleski.

U okviru  projekta napravljen je školski digitalni list „Đačka iskra“ (https://djackaiskra.home.blog/.), a nagrađeni su i učenici  Sanja Ivanović, Mina Stojanović, Nikolina Ristić, Nina Krkić, Aleksandra Jeremić, Jelica Jović, Darija Radojković i Teodora Prvulović, čiji su se članci , prevedeni na engelski jezik, našli u zborniku najlepših u projektu. 

Učenici koji su nagrađeni, kao i njihove mlade „kolege“ iz redakcije Đačke iskre pišu članke na različite teme vezane za Ćićevac, ali i uopšte teme koje interesuju današnju digitalnu generaciju. U okviru lista postoji i rubrika koja prezentuje članke njihovih vršnjaka iz škola zemalja koje su partneri ćićevačkoj školi. Napravljeno je i 15 radionica na različite teme o medijskoj pismenosti, koje očekuju osnovce koji su u projektu vrlo brzo –uživo ili online- navodi Milutinovićka.

U projektu su predviđene i učeničke razmene, odnosno putovanja đaka i nastavnika u Hrvatsku, Španiju, Rumuniju i Severnu Makedoniju, kao i dolazak partnera u Srbiju, ali se na sve te razmene, osim na onu koja se desila već u Hrvatskoj prošle godine, mora sačekati zbog aktuelne epidemiološke situacije.Do tada, mladi novinari  će u okviru ovog projekat nastaviti sa onlajn izveštavanjem, a razmena sa đacima iz partnerskih škola, biće realizovana onda kada pandemija prođe.

Erazmus plus projekat na ovu temu nastavlja se i dalje, a učenici i nastavnici se nadaju da će se uskoro upoznati i uživo – kažu u ćićevačkoj školi.

Inače, projekat Erazmus plus prvobitno se zasnivao na Erazmus plus KA229 projektu koji je okupljao škole iz Hrvatske, Severne Makedonije, Srbije, Rumunije i Španije. Za potrebe eTwinning-a , a na osnovu interesovanja za predmet projekta, putem eTwinninga uključeni su i partneri iz Italije, Irske, Turske i sa Kipra.

Oznaka kvaliteta konkretno je priznanje da su aktivnosti nastavnika i škole u okviru eTwinning-a bile visokog kvaliteta. Kada je reč o učenicima, dobijanje oznake dovodi do povećanja njihovog radnog zalaganja, a kada je reč o školi uopšte, donosi javnu afirmaciju u pogledu njenog zalaganja za kvalitet i otvorenost ka evropskoj saradnji.

D.P.

Za uspešno učešće u eTwinning projektu „Mladi novinari današnjice - odgovorni digitalni građani sutrašnjice“, Osnovnoj školi "Dositej Obradović" u Ćićevcu dodeljena je Nacionalna oznaka kvaliteta. Projekat ima za cilj da podstakne kritičko razmišljanje učenika, te da ih nauči kako da postanu odgovorni digitalni građani Erazmus plus projekat koji je prvobitno okupljao škole iz pet evropskih zemalja, među kojima i škole u Srbiji, zbog velikog interesovanja za temu kojom se bavi, proširen je u eTwinning projektu na još četiri zemlje.  Škola u Ćićevcu, kao jedna od učesnica projekta u našoj zemlji, dobila je i Nacionalnu oznaku kvaliteta za ovaj projekat- konkretno…

Review Overview

Rejting korisnika 4.83 ( 2 glasova)
x

Proveri i

Derbi mladih fudbalerki

Mlade fudbalerke kruševačkog Napredak Juniora 2018 danas su u 11. kolu Razvojne lige Srbije, na svom terenu, dobile komšijski derbi ...

FK Trajal eliminisan iz Kupa Srbije

„Gumari“ poraženi u Kruševcu od TSC-a sa 2:0 u utakmici šesnaestine finala srpskog KupaZa razliku od Napretka, koji je dan ...

Nove korona brojke

Za dan su potvrđena još 22 slučaja oboljevanja od korona virusa u Rasinskom okrugu. Najviše novoobolelih je na području Aleksandrovca, ...

SNS: Opozicija „seje politiku mržnje“

– Žao nam je što opoziciona manjina ne želi da prihvati činjenice i ono što je Srpska napredna stranka stupanjem ...

Aleksandrovac: Uvedena vanredna situacija

Krizni štab u Aleksandrovcu doneo je danas odluku od proglašenju vanredne situacije u ovoj opštini. Prema saznanjima portala “Kruševacgrad”, čak ...