Izložba “Više od igre” u Kući Simića

Postavljeno: 13.11.2020

U okviru manifestacije “Muzeji za 10”, u Kući Simića otvorena je izložba pod nazivom “Više od igre-dečje igre nekad i sad”, a predstavljene  su  pomalo zaboravljene dečje igre koje su obeležile detinjstvo generacija Kruševljana u periodu od sredine prošlog veka do danas. Izložba je pripremljena u saradnji sa sugrađanima, a postavku čine igračke, fotografije i tekstovi sa opisom nekada omiljenih igara Kruševljana

Četrnaest učesnika sa isto toliko priča iz detinjstva u kojima je detaljno opisano preko dvadeset starih dečjih igara i preko stotinu igračaka iz poslednjih sedamdeset godina, deo su još jednog projekta povezivanja starih i novih Kruševljanja i negovanja kulture sećanja na život naših sugrađana od sredine prošlog veka do danas– kazala je autorka izložbe, Zorana Drašković, kustoskinja Narodnog muzeja Kruševac, uz podsećanje da je ovo jedanaesta izložba po redu koju Narodni muzej  priprema u saradnji sa sugrađanima.

Učesnici izložbe potrudili su se da svojim sugrađanima dočaraju sve lepote dečijih igara u vreme kada nije bilo računara i mobilnih telefona i  kada su igre bile masovne i igrale se do sitnih sati na ulici ili u dvorištu.Školica, okolo salata, neka bije -neka bije, jelekčinje- barjakčinje, samo su neke od igara koje su obeležile detinjstvo starijih generacija i koje su davno zaboravljene, a koje su naši sugrađani pokušali da ožive kroz ovu izložbu.

Jedna od najzanimljivih priča  na izložbi datira iz 70-tih godina prošlog veka, podelio ju je kruševački zet koji već godinam živi u Čikagu, a govori o njemu i bratu i njihovom pokušaju da vasionskim brodom koji su sami napravili, odu na Mesec.

Pored priča, na izložbi se mogu pogledati i igračke, počev od onih najstarijih, poput prangije, praćke ili drvenog pištolja, do novijih, kao što su barbike, gumene i plišane igračke, uz neizostavnog plišanog medu koji bio omiljena igračka mnogima i neizostavni je deo detinjstva svih nas. 

Zbog korona virusa  izložba nije otvorena u  maju, kako je planirano, sačekala je jesen i ostaće u Kući Simića sigurno do kraja godine, možda i duže.

– Pozivamo  sve sugrađane koji žele da uzmu učešće u izložbi, da se jave na mail [email protected] ili telefon 037442301. Ideja je da zajedno snimimo kratke video priloge o starim dečjim igrama i igračkama, te da ih postavimo na našu fejsbuk grupu Kuća Simića i stranicu Narodni muzej Kruševac– kaže Zorana Drašković, autorka izložbe   “Više od igre-dečje igre nekad i sad”.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top