Otvorena izložba „Mali format ULUPUDS-a“ na kojoj možete glasati za svoju omiljenu minijaturu

Postavljeno: 11.11.2021

Tradicionalna putujuća izložba male forme koja predstavlja radove minijature članova Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajna (ULUPUDS), održava se u devet gradova širom Srbije, a trenutno je u Kruševcu u Legatu Milića od Mačve

Udruženje likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajna izložbu „Mali format ULUPUDS-a“ organizuje od 2007., a ove godine na njoj su predstavljeni radovi 59 autora. Rađeni su u različitim slikarskim tehnikama te na ovoj postavci možete videti: akvarel, ulje, mozaike, kolaže, crteže, klasične i digitalne grafike, ilustracije, fotografije i kombinovane tehnike.

Izložbu su svečano otvorili Marija Stojadinović i Nebojša Lapčević iz Kulturnog centra Kruševac.

Marija Stojadinović, urednica likovnog programa KCK, obratila se publici citirajući istoričarku umetnosti, Tijanu Stojiljković.

Dela malog formata na ovoj izložbi, međusobno različita po formi, tehnici i motivima, a spojena idejom zadatih dimenzija, omogućavaju zadovoljstvo blizine i neposrednog kontakta, jer upravo ovaj format omogućava stvaraocu da se udubi u detalje koje slika, da se poistoveti sa njima, da ih oseti na poseban intuitivan način.

Uprkos tome što je umetnost na velikom platnu još uvek u središtu pažnje, koncept malog formata stiče sve veću popularnost među ljubiteljima umetnosti. Slike malog formata mogu da izazovu snažan utisak kod gledalaca jer platna rađena u malim razmerama ostvaruju pojačanu intimnost.

Izložba je glasačkog karaktera što znači da, ove godine kao i prethodnih, publika glasa za najbolji rad, da bi se na završnoj izložbi u Beogradu izabrao pobednik – podsetila je posetioce Marija Stojadinović.

Postavka gostuje u Kruševcu do 25. novembra nakon čega se tokom decembra seli u Beograd na završnu izložbu i proglašenje pobednika. Osim toga, izložba je i prodajnog karalktera, pa se zainteresovani za kupovinu minijature za njihovu cenu mogu raspitati u prostorijama Legata dok izložba traje.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top