Veroljub Vukašinović predstavio novu zbirku pesama

Postavljeno: 24.12.2022

U Legatu Milića od Mačve predstavljena zbirka izabranih i novih pesama Veroljuba Vukašinovića “Letica”, koju je ove godine objavila “Pravoslavna reč” iz Novog Sada.

O najnovijem umetničkom ostvarenju zavičajnog pesnika govorili su pesnik i književni kritičar Ljubiša Bata Đidić i dr Branko Ristić, književnik i redovni profesor Učiteljskog fakulteta u Leposaviću, a biografiju autora pročitao je Nebojša Lapčević, koji je i vodio program. Svoje pesme kazivao je ovaj moravski Orfej, a pesnikinja Ljiljana Pavlović Ćirić je prevela i čitala pesme na ruskom jeziku.

Prema rečima Bate Đidića, Veroljub Vukašinović je pesnik raskošnih osećanja, himnične otmenosti i simfonijske energije.

Ima u njoj čilosti i vetrovitosti, koja donosi svežinu vazduha, njegovu prozračnost i smiraj nebeskog plavetnila, i dosta “pretprazničkih večeri”. Ima radosti i uznesenosti. O prozraičnim motivima kakva je svežiuna rose, cvrkut ptica, o kojima znamo sve, nežnost trave, hujanje vetra, o kojima znamo sve – jednog trenutka shvatili smo da ne znamo ništa. Unutrašnji pejzaži ove poezije bogati su zlatnim nanosima tri boje ljubostinjskog plavog, a možda i tri boje žarko rumenog, tri boje svetačke tišine koja smerno curi iz ovih stihova, i ljubičaste ljubostinjske tišine u korenu majčine dušice, svete lipe ili jorgovana. U istoj boji i istom glasu, u istoj materijalizaciji u kojoj se njegovo duhovno jezgro, sjedinjavajući božansko i prirodno, cepa u novo, a “iznad oblaka” isto vaskrsnuće– istakao je bard kruševačke poezije.

Dr Branko Ristić kaže da “novatostvo u poetici Veroljuba Vukašinovića, koje srećemo u njegovoj poeziji, ima različite aspekte – umetnost, slikovitost, semantičku složenost, sveukupno figurativno preplitanje, razilaženje jedno sa drugim i beskrajnu otvorenost značenja”.

Domet i širina, koju u sebi nosi Veroljub Vukašinović kao pisac, stvaralac, koji celog sebe u ovu priču zalaže, jeste prava i večno provokativna neiscrpljiva i jedna trajna fenomenalna zagonetka – ne u emocionalnom, već u misaono receptivnom planu– kazao je profesor Ristić.

Veroljub Vukašinović je rođen 1959. godine u Donjem Dubiču, kod Trstenika. Završio je Jugoslovensku i opštu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Do sada je objavio 15 knjiga poezije, priredio “Pred dverima”, izbor iz srpske molitvene poezije. Dobitnik je mnogobrojnih pesničkih nagrada, član UKS i KK ”Bagdala” u Kruševcu. Višegodišnji je urednik zbornika “Savremena srpska proza, koji izlazi u Trsteniku. Živi i radi u ovom pomoravskom gradu, gde obavlja dužnost direktora Narodne bilioteke “Jefimija”.

Ž. Milenković

 

Ostale vesti

back-to-top