Istražujemo poreklo imena sela: Suša u Suvaji

Postavljeno: 14.01.2023

Prvobitno naselje Suvaja nalazilo se na visoravni Jastrepca, iznad današnjeg naselja, odakle je zbog suše premešteno na sadašnju lokaciju. Pretpostavlja se da je to bila inspiracija za današnje geografsko ime, a legende o njemu zapisali su Zdravko Kostić i Milutin R. Jugović.

Prema jednom verovanju, koje je Kostić zabeležio, oko naselja nigde nije bilo vode, pa čak ni blata u zimskom periodu, jer je veći deo vodenog taloga odlazio u Zlatarsku reku, a manji u Rasinu. Kako selo nije imalo vodu i uvek bilo suvo, meštani su mu nadenuli ime Suvaja.

Smatra se da se Suvaja, koja se danas nalazi kraj Rasine, nekada prostirala jugoistočno od Grkljana, a južno od Zlatarske reke, na prostranoj visoravni Jastrepca.

Jugović nam donosi informaciju da je na ovom mestu prana i sušena ruda iz Zlatarskih rudnika, te da je po sušenju rude, selo dobilo današnje ime.

Postoji i priča da je selo nazvano prema reci koja je proticala kroz njega. U letnjem periodu, ostala bi suva i potpuno bez vode. Zbog suvog korita reka je dobila ime Suvaja, a potom je taj naziv preuzelo i naselje.

Inače, Suvaja je ratarsko seosko naselje razbijenog tipa, udaljeno 22 kilometara od Kruševca. Obuhvata dva fizionomska dela: selo (Suvaju), glavni deo naselja, i Grabak (Grbak). U vreme nastanka predstavljalo je jedno naselje sa sada posebnim selom Majdevo. Prema popisu iz 2011. godine, brojalo je 297 stanovnika.

J. Aksentijević

Ostale vesti

Komentari

  1. Žicana Savić kaže:

    Može li Kovioci,Zlatari,G.Zleginja Vitkovo

1 thought on “Istražujemo poreklo imena sela: Suša u Suvaji

Comments are closed.

back-to-top