Istražujemo poreklo imena sela: Gaglovo – „mesto vampirskih sedeljki“

Postavljeno: 23.07.2022

Na nešto više od osam kilometara od Kruševca, na dolinskim stranama Gaglovske reke, nalazi se selo Gaglovo koje je, po predanju, dug vremenski period bilo dom natprirodnih bića. Zapisi Zdravka Kostića i Milutina R. Jugovića otkrivaju nam kako je ovo mesto dobilo ime.

Nekada je teritorija današnjeg naselja bila ozloglašeno mesto, koje je u noćnim satima budilo osećaje straha, trepeta i jeze. Tokom zimskih meseci, kod Vićine vodenice, koja se nalazila između Gaglova i Kapidžije, okupljali su se brojni vampiri, organizujući ponoćne sedeljke. Njima je prisustvovao i nadaleko poznati turski vampir Čokota, koga je, uz pomoć svoje družine, ubio hajduk Antonije, a mesto na kom je stradao nosi naziv Čokotino brdo.

U to vreme, kako u Kostićevim zapisima piše, selo se nalazilo na brdu, daleko od današnjeg puta i naselja. Kako bi se odbranili od vampira, meštani su se ograđivali glogovim trnjem, koje je, prema narodnom običaju, štitilo od ovih demona. Putnici, koji su u noćnim satima morali da prolaze kroz ovo mesto, sa sobom su nosili moćno glogovo trnje ili kolje, a nakon prolaska strašnog puta, kolje su pobijali u zemlju, koje se na tom mesto primalo i raslo. U selu se i danas može pronaći obilje glogovog rastinja, poznato kao „glogovi čairi” i „glogova valoga”.

Tako je, prema predanju, selo dobilo naziv po brojnim glogovima, kojima su se meštani branili od zlih sila. Od prvobitnog naziva Glogovo, nastao je naziv Gaglovo.

Nekada davno, prema Jugovićevoj priči, selo je imalo nekoliko kuća koje su se nalazile duboko u šumi, a dolina u kojoj se nalazi današnje naselje bilo je obraslo glogovima. Nakon odlaska Turaka sa ovih prostora, žitelji su počeli da silaze i nastanjuju dolinu, te su morali da krče glogovu šumu. Selo je prvobitno, po iskrčenoj šumi, dobilo ime Glogovo, a kasnije je preimenovano u Gaglovo.

Inače, Gaglovo je ratarsko seosko naselje zbijenog tipa. Površina atara iznosi 1.199ha. Izduženog je oblika, sa bočnim fizionomskim izraštajima duž Đoreničkog i Vučkovog potoka, na severu. Poslednji podaci, iz 2011. godine, govore da je selo brojalo 689 stanovnika. Gaglovo je mesto rođenja revolucionara Vladislava Savića, a u staroj kafani i kući, koje imaju istorijski značaj, boravio je vrhovni štab srpske vojske pre povlačenja preko Albanije.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top