Istražujemo poreklo imena sela: Gaglovo – „mesto vampirskih sedeljki“

Postavljeno: 23.07.2022

Na nešto više od osam kilomenara od Kruševca, na dolinskim stranama Gaglovske reke, s obe strane lokalnog puta Kruševac – Kaonik, nalazi se Gaglovo, ratarsko seosko naselje zbijenog tipa. Površina atara iznosi 1.199 ha, a kako opisuje Geografska enciklopedija, izduženog je oblika, sa bočnim fizionomskim izraštajima duž Đoreničkog i Vučkovog potoka, na severu. Poslednji podaci, iz 2011. godine, govore da je selo brojalo 689 stanovnika. Zapisi Zdravka Kostića otkrivaju nam kako je ovo mesto dobilo ime.

Nekada je teritorija današnjeg naselja bila ozloglašeno mesto, koje je u noćnim satima budilo osećaje straha, trepeta i jeze. Tokom zimskih meseci, kod Vićine vodenice, koja se nalazila između Gaglova i Kapidžije, okupljali su se brojni vampiri, organizujući ponoćne sedeljke. Njima je prisustvovao i nadaleko poznati turski vampir Čokota, koga je, uz pomoć svoje družine, ubio hajduk Antonije, a mesto na kom je stradao nosi naziv Čokotino brdo.

U to vreme, kako u Legendama piše, selo se nalazilo na brdu, daleko od današnjeg puta i naselja. Kako bi se odbranili od vampira, meštani su se ograđivali glogovim trnjem, koje je, prema narodnom običaju, štitilo od ovih demona. Putnici, koji su u noćnim satima morali da prolaze kroz ovo mesto, sa sobom su nosili moćno glogovo trnje ili kolje, a nakon prolaska strašnog puta, kolje su pobijali u zemlju, koje se na tom mesto primalo i raslo. U selu se i danas može pronaći obilje glogovog rastinja, poznato kao “glogovi čairi” i “glogova valoga”.

Tako je, prema predanju, selo dobilo naziv po brojnim glogovima, kojima su se meštani branili od zlih sila. Od prvobitnog naziva Glogovo, nastao je naziv Gaglovo.

Inače, Gaglovo je mesto rođenja revolucionara Vladislava Savića, a u staroj kafani i kući, koje imaju istorijski značaj, boravio je vrhovni štab srpske vojske pre povlačenja preko Albanije.

J.A.

 

Ostale vesti

back-to-top