Istražujemo poreklo imena sela: Dobromir – mesto proticanja mira i sloge

Postavljeno: 26.07.2022

S obe strane Dobromirskog potoka i seoskog puta ka Kapidžiji, sedam kilometara istočno od Kruševca, nalazi se Dobromir, ratarsko seosko naselje zbijenog tipa. Prema podacima iz Geografske enciklopedije, osnovan je kao zaselak Tekije, koji se spominje davne 1924. godine, kada je brojao 31 dom i 146 žitelja. Podaci poslednjeg popisa, iz 2011. godine, kazuju nam da je u to vreme u selu živeo 141 stanovnik. Legendu o nastanku naziva ovog mesta u svojoj knjizi predočio nam je Zdravko Kostić.

Naime, naselje je dobilo ime po potoku “Mali dobromir” koji izvire u brdima, u blizini sela Trubareva. Kako je selo udaljeno od Zapadne Morave i Rasine, potok je tokom vrelih letnjih dana, kada ima dovoljno vode u njemu, meštanima donosio dobro i mir. Dragocena voda snažila je ljubav i slogu među žiteljima, dok je njen nedostatak donosio svađe i nevolje.

Gradeći naselje na ovom mestu, u znak zahvalnosti potoku koji je donosio dobro i mir, meštani su selu dali ime Dobromir.

Inače, prvi žitelji sela bili su iz okoline Leskovca. Nekada se u selu nalazio turski han, čiji se ostaci i danas mogu videti, a ondašnjeg turskog bega ubio je Filip iz Tekija.

J.A.

Ostale vesti

back-to-top