Istražujemo poreklo imena sela: Dobromir – mesto proticanja mira i sloge

Postavljeno: 26.07.2022

S obe strane Dobromirskog potoka i seoskog puta ka Kapidžiji, nalazi se selo Dobromir, čiji su prvi žitelji bili iz okoline Leskovca. Legendu o nastanku naziva ovog mesta u svojoj knjizi predočio nam je Zdravko Kostić.

Naime, naselje je dobilo ime po potoku „Mali dobromir” koji izvire u brdima, u blizini sela Trubareva. Kako je selo udaljeno od Zapadne Morave i Rasine, potok je tokom vrelih letnjih dana, kada ima dovoljno vode u njemu, meštanima donosio dobro i mir.

Dragocena voda snažila je ljubav i slogu među žiteljima, dok je njen nedostatak donosio svađe i nevolje.

Gradeći naselje na ovom mestu, u znak zahvalnosti potoku koji je donosio dobro i mir, meštani su selu dali ime Dobromir.

Nekada se u selu nalazio turski han, čiji se ostaci i danas mogu videti, a ondašnjeg turskog bega ubio je Filip iz Tekija.

Inače, Inače, Dobromir je ratarsko seosko naselje zbijenog tipa, udaljeno sedam kilometara istočno od Kruševca. Osnovan je kao zaselak Tekija, koji se spominje davne 1924. godine, kada je brojao 31 dom i 146 žitelja. Podaci poslednjeg popisa, iz 2011. godine, kazuju nam da je u to vreme u selu živeo 141 stanovnik.

J. Aksentijević

Ostale vesti

back-to-top