Građani prijavljuju ekološke probleme, za sada dve prijave iz Kruševca

Postavljeno: 13.02.2022

U prvih desetak dana od kada je Ministarstvo za zaštitu životne sredine omogućilo građanima da direktno prijave ekološke probleme iz svog okruženja, iz Kruševca su, prema podacima ovdašnje Gradske uprave, pristigle četiri prijave, od kojih se dve odnose na komunalne probleme.

-Što se tiče Kruševca dve prijave se odnose na nedostatak kontejnera u određenim delovima, dok se druge dve primedbe uopšte  nisu odnosile na komunalne probleme – rekao je za KruševacGrad pomoćnik gradonačelnice za ekologiju, održivi razvoj i energetiku  Ivan Parezanović.

On je objasnio da nadležne službe postupaju po primedbama te da o tome izveštavaju Ministarstvo.

U ovom periodu nije prijavljena ni jedna deponija na području Kruševca.

Građani, kako je ranije saopšteno iz pomenutog Ministarstva  za zaštitu životne sredine, ekološke probleme mogu da prijave preko jedinstvenog Ekološkog sistema, koji je počeo da radi 31. januara. To konkretno znači da mogu da šalju prijave putem mobilne i veb aplikacije „gReact” (Green Reaction), koja se besplatno preuzima na Google Play i APP Store. Omogućeno je, takođe, slanje SMS ili MMS poruka na 066-5555-001 te pozivanje Kontakt centra na broj 0800-003-003, radnim danima od 7:30 do 15:30 časova.

Predviđeno je da administratori, nakon što od građana dobiju informacije, pozivaju nadležne službe da reaguju, pre svega inspekcije u lokalnim samoupravama te republičku inspekciju zaštite životne sredine.

Inače, na području Kruševca je, prema podacima lokalne samouprave, tokom prošle godine kroz projekat resornog Ministarstva, očišćeno devet većih deponija, dok se manje, po nalogu inspekcije, uklanjaju po prijavi.

U Srbiji, prema podacima Ministastva zaštite životne sredine, ima oko 3.500 divljih deponija, a prošle godine je očišćeno oko 500 lokacija.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top