Mladi kruševački ekolozi, uz druženje, učili o zaštiti životne sredine

Postavljeno: 14.09.2022

Grupa mladih Kruševljana, osnovaca i srednjoškolaca, predvođenih ekološkim aktivistima okupljenih u Udruženju „Kruševački eko forum“, kroz druženje, prijateljstvo i upoznavanje mladih iz nekoliko evropskih zemalja, učila je o značaju ekologije i zaštite životne sredine.

Naime, mladi sugrađani su učestvovali na omladinskom kampu “Eco meeting Summer 2022” u Savudriji u Hrvatskoj.  Tema kampa bila je “Evropska strategija za mlade – ekologija (put u budućnost)”, a učesnici su bili mladi iz Francuske, Ukrajne, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Put Hrvatske krenulo je sedmoro kruševačkih školaraca: Andrija Milojević iz Ekonomske-trgovinske škole, Aleksa Cvetković iz Prve tehničke škole, Milica Milošević iz Hemijsko-tehnološke škole, Milena Milošević iz OŠ “Vladislav Savić Jan” te Mihajlo Petrović, Teodor Savić i Hana Stevanović iz OŠ “Vuk Karadžić”. Na putovanju su ih pratili Dragoslav Stevović, profesor u Hemijsko tehnološkoj školi i predsednik “Kruševačkog eko foruma” i Bojan Petrović, lider grupe.

Za ovaj program Dragoslav Stevović je, zajedno sa kolegom iz Francuske, konkurisao  2019. godine. Iako je odobren iste godine, zbog pandemije korone uslovi za njegovu realizaciju su se stvorili tek ove godine.– Deca su imala program u kampu, što se tiče sporta, razonode i ekoloških ciljeva. Divno su se provela. Ono što je meni posebno drago je da su upoznali nove ljude i stvorili nova prijateljstva. To je moj cilj, da izvedem decu u svet, da vide kako je tamo – rekao je Dragoslav Stevanović.

U omladinskoj politici je od 2000. godine i svojevremeno je bio učesnik pisanja strategije za mlade.

– Vrlo je važno i na velikoj lestvici našeg puta prema Evropi da se ekologija razvija kod dece i da se primenjuje. Fasciniran sam činjenicom o švajcarskoj reciklaži. Na primer, u Ciriškom kantonu se 92% celog otpada reciklira. To je neverovatan podatak. Kada bismo mi uspeli da imamo malo više kulture i bolju organizaciju, ekonomski i ekološki bismo napredovali – dodao je on.

Na očev predlog, za učešće se prijavio Mihajlo Petrović (14), učenik Osnovne škole “Vuk Karadžić”, koji je odlaskom u Hrvatsku ispunio dugogodišnji san.

– Odmalena sam želeo da odem u Hrvatsku i to je bilo jedno od ispunjenja mojih snova. Bilo je lepo, upoznali smo dosta novih drugara. Usavršio sam svoj engleski jezik. Imali smo razne aktivnosti, ali jedna od meni najdražih je bila nacionalna kuhinja, gde je svaka država pravila svoju nacionalnu hranu, koju smo na kraju svi zajedno jeli. Najbolje jelo je bilo naše.

Sportske aktivnosti u kampu dale su priliku četrnaestogodišnjoj Hani Stevanović da pokaže svoje umeće u odbojci. Uživala je u druženju i razgovorima sa učesnicima iz drugih zemalja, a najviše su joj se dopale palačinke, koje je spremao francuski tim.

– Prijavila sam se na kamp preko druga, koji je predložio tu ideju. Najviše mi se svidelo to što smo svaki dan imali aktivnosti koje su popunjavale ceo dan. Želela sam da usavršim engleski jezik i da se upoznam sa decom iz drugih država. Uveče smo imali plesove ili takmičenja u sportovima. Najzabavnija aktivnost mi je bila kada smo imali takmičenje u odbojci.

Hanino mišljenje o najboljoj nacionalnoj kuhinji ne deli Aleksa Cvetković (18), koji smatra da su naše belolučene paprike i proja, uz bosanski roštilj, zaslužile prvo mesto.

– Za kamp sam saznao preko drugara. Naučio sam mnogo toga o ekologiji. Puno smo se družili i stekli smo drugare iz drugih zemalja. Od aktivnosti mi se najviše svidela nacionalna kuhinja, od kojih je naša bila najbolja.

Andrija Milojević (17) iskoristio je priliku da u kampu testira svoje znanje engleskog jezika, da se druži i uživa u raznim sportskim aktivnostima.

– Saznao sam nove stvari o ekologiji koje nisam znao ni da postoje. Svidelo mi se to što je bilo dosta aktivnosti. Svakog dana su bili turniri iz različitih sportova, iz košarke, fudbala, odbojke… Generalno sam dobro znao engleski jezik, ali sam ga sada poboljšao i pričam bolje nego pre.

Milica Milošević (17) učenica je Hemijsko-tehnološke škole, koju predstavlja na takmičenjima iz stonog tenisa. Letnji kamp će, pre svega, pamtiti po novim poznanstvima i lepom druženju.

– U kampu smo imali više aktivnosti i puno obaveza. Igrali smo i odbojku na pesku. Upoznali smo mnogo dobrih ljudi i ostali smo u kontaktu sa njima. Najlepši utisak mi je taj što sam prvi put videla more i naučila da plivam, ali društvo je bilo najbitnije i najzanimljivije.

Inače, kamp je održan u okviru Evropskog programa za mlade Erasmus +.

J.A.

_____________________________________________________________________________________________

O projektu

„Mladi i šta ih pokreće“ pitanje je na koje ćemo odgovor potražiti u okviru projekta „Mladi u gradu – otvoreni prostori“, čiji je cilj da promoviše i podstakne stvaralačke potencijale mladih. Na portalu ćemo u okviru već formiranog Kluba „Mladi u gradu“ kao virtuelnog otvorenog prostora objavljivati stvaralaštvo mladih u svim oblastima, objavljivati razgovore sa njima i predstavljati ih u tekstovima koje će raditi naši novinari. Želimo da znamo i kako mladi u Kruševcu vide javne prostore koji su im potrebni za izražavanje svog kreativnog bića, a potrudićemo se da prikupimo predloge o potencijalnim alternativnim prostorima, koje mladi prepoznaju kao konceptualne kulturne scene.

 

Ostale vesti

Komentari

 1. didier mailfert kaže:

  Odlicno!
  Hvala Erasmus+!

 2. didier mailfert kaže:

  Hvala „Kruševački eko forum“, i gospodine Stevanović i gospodine Petrović
  I hvala puno Erasmus+
  pozdrav iz Francuske

2 thoughts on “Mladi kruševački ekolozi, uz druženje, učili o zaštiti životne sredine

Comments are closed.

back-to-top