Brojni ekološki projekti vode Kruševac ka idealu zelenog grada?

Postavljeno: 09.09.2022

Ekološki razvoj Kruševca po konceptu „zelenog grada“,  iskustvo sa projekta izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda te iskustvo saradnje sa KfW – om te budući projekat izgradnje regionalne deponije u Kruševcu bile su teme sastanka u Kruševcu, na kome je gradsko rukovodstvo ugostilo predstavnike KfW banke i ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nakon sastanka, učesnici su obišli Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u koje je uloženo više od 25 miliona evra, a koji je realizovan upravo zahvaljujući saradnji sa KfW i resornim ministarstvom.

Gradonačelnica Jasmina Palurović je rezimirala zaključke sa sastanka ističući odličnu koordinaciju između svih subjekata (KfW , Ministarstvo građevinarstva, lokalna samouprava ), zahvaljujući kojoj su postignuti izuzetni rezultati. Oni se pre svega odnose na poštovanje takozvane „zelene agende“, očuvanje životne sredine i poboljšanje kvaliteta života građana.

Izvršni direktor KfW banke Christiane Laibach je istakla Kruševac i pomenuto Postrojenje mogu da budu model za celu Srbiju, s obzirom na to da su primenjeni svi standardi EU.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović podsetio je da je obim investicija u izgradnju i modernizaciju komunalne infrastrukture, koje Srbija sprovodi sa nemačkom razvojnom bankom KfW blizu 400 miliona evra.

Postrojenje u Kruševcu je do sada najuspešniji primer postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji, koje je izgrađeno u skladu sa standardima Evropske unije. Apsolutno smo opredeljeni održivom korišćenju prirodnih resursa, zaštiti biodiverziteta i životne sredine u skladu sa ciljevima „Zelene Agende“ za Zapadni Balkan. Pred nama je još dosta projekata, a mi ćemo poseban fokus staviti na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i vrlo brzo pokrenuti izgradnju šest postrojenja, kao i izgradnju centralnih deponija od kojih će jedna biti u Kruševcu. Za godinu ipo dana imaćemo perfektnu ekološku sliku u Kruševcu. U narednom periodu ćemo sa partnerima iz Nemačke uložiti blizu 250 miliona evra za prioritetne investicije u ekologiju u zdraviju životnu sredinu za sve građane Srbije – rekao je Momirović.

Dodao je da Kruševac postaje grad uzor po nivou investicija u ekološke projekte, jer je u njemu izgrađeno centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i 60 kilometara kanalizacione i kolektorske mreže u vrednosti nešto većoj od 26 miliona evra. Postrojenje u Kruševcu pored najsavremenije tehnologije za preradu otpadnih voda, ima liniju za solarno sušenje mulja koja umesto konvencionalnih oblika energije koristi obnovljivu solarnu energiju.

Na sastanku u Gradskoj kući i obilasku Postrojenja, bili su prisutni i pomoćnik gradonačelnika za ekologiju, održivi razvoj i energetiku Ivan Parezanović, načelnica Gradske uprave Vesna Anđelić, te direktori Vodovoda, Komunalnog i Toplane,  Vladimir Milosavljević, Snežana Radojković i Dušan Gvozdenović.

J.B.

Izvor tekst i foto: https://krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top