Deca i mladi sa invaliditetom: Svi smo različiti, ali jednako važni!  

Postavljeno: 09.09.2022

Udruženje za pomoć i unapređenje položaja dece i mladih sa smetnjama u razvoju “Osmeh na dlanu“ u partnerstvu sa Udruženjem za pomoć osobama sa autizmom otpočelo je sa realizacijom projekta “Svi smo različiti, ali jednako važni“, koji će trajati naredna četiri meseca a simbolično će biti završen 3. decembra, na Svetski dan osoba sa invaliditetom.

Izrada suvenira prva je aktivnost organizovana u okviru projekta “Svi smo različiti ali jednako važni“, kada je 35 članova iz oba udruženja, uz podršku drugara iz „Čarapanskog srca“ u holu Kruševačkog pozorišta svoju kreativnost i maštu pokazalo kroz oslikavanje drvenih kuhinjskih daski i varjača.

Tokom naredna četiri meseca planirano je još nekoliko radionica na kojima će se izrađivati magneti, privesci, etno olovke, medenjaci, te setovi suvenira u etno pakovanjima. U okviru projekta organizovaće se i sportsko rekreativne radionice, kao i planinarenje na Jastrepcu.

Prema rečima Svetlane Ivanović, zamenice predsednika Udruženja „Osmeh na dlanu“ cilj ovih aktivnosti je da se široj zajednici pokaže da deca sa invaliditetom imaju značajan potencijal u brojnim oblastima, te da svojim talentom i angažovanjem mogu dati određen doprinos zajednici.

Naši članovi, mladi sa invaliditetom, uz podršku, pomoć, pruženu šansu, uz svoje mogućnosti mogu učestvovati u stvaranju lepšeg i boljeg društvenog života mladih u gradu i dokazati da bez obzira što smo svi različiti ipak su važni deo društva – poručila je ona.

Sve što vredne ruke ove dece budu izradile u narednom periodu, biće prikazano na humanitarnoj izložbi koja će simbolično biti organizovana na Svetski dan osoba sa invaliditetom. U Udruženju „Osmeh na dlanu“ veruju da će sugrađani prepoznati značaj izložbe, te da će se odazvati pozivu i doći da se druže i podrže rad i trud ovih mladih ljudi koji možda jesu različiti, ali su zasigurno važni članovi zajednice.

Projekat  “Svi smo različiti, ali jednako važni“ odobren je na Konkrusu za implementaciju Lokalnog akcionog plana za mlade, finansira ga Grad Kruševac, a realizuje se uz podršku Kancelarije za mlade.

Inače, Udruženje „Osmeh na dlanu“ za sada nema svoje prostorije, a važne aktivnosti organizuje u AKC „Gnezdo“ i Edukativnom centru, udruženjima koji im svoj prostor po potrebi ustupaju. Kažu da im takva vrsta podrške puno znači, ali da bi svakako želeli da imaju svoj prostor gde bi mogli češće da se okupljaju.

D.P.

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top