Potamnela i kruševačka pluća

Postavljeno: 09.02.2022

Inicijativa “Kreni promeni” pokrenula je kampanju postavljanja pamučnih pluća koja mere nivo zagađenja vazduha širom Srbije. Jedna takva pluća našla su se i u Kruševcu, u jednom privatnom dvorištu kod Pionirskog parka, a njihova boja je iz nedelje u nedelju sve tamnija. Prethodnih nedelja našoj redakciji je stiglo nekoliko komentara sugrađana koji su izražavali zabrinutost zbog zagađenja vazduha, a sugrađanka kod koje se nalaze ova pluća, poslala nam je fotografije potamnelih pluća uz komentar da je situacija zastrašujuća

Mene su kontaktirali iz organizacije “Kreni promeni” i pitali su da li možemo da preporučimo neko mesto u Kruševcu gde bi pluća mogla da budu postavljena, pošto živim kod Pionirskog parka meni je bilo najinteresantnije da vidim kako se ponaša vazduh tu gde živim – kaže sugrađanka koja se ovim povodom javila našoj redakciji.

U pitanju je pano sa belim platnenim plućima koji ima ugrađen ventilator koji usisava vazduh, a nalaze se pod nadstrešicom.

Pluća smo postavili 12. januara, kada je bio najveći sneg, činilo se da polako tamne, nakon sedam dana nije bilo neke promene, međutim, razlika je posle dve nedelje bila uočljiva golim okom. Pluća su potamnela i ne mogu da zamislim kako bi izgledala posle dva meseca ili godinu dana. Činjenica je da je jednostavnim eksperimentom zagađenje uočljivo, a da nisu rađene neke hemijske analize. Pluća su od tankog platna, nalaze se pod nadstrešicom, ne kisnu, okrenuta su ka ulici kraj Pionirskog parka, dakle to je vazduh koji mi udišemo. Ovde ima drveća, tako da ovo i nije najgore mesto gde bi mogla da budu postavljena – dodaje ona.

Ovakav izgled pluća zabrinjavajući je i zbog toga je naša čitateljka odlučila da podeli fotografije sa nama, kako bi Kruševljani mogli da vide rezultat ovog istraživanja.

Izgled pluća je krajnje zabrinjavajući i prilično zastrašujući i nisam sigurana da li se ove čestice uopšte mere, Kruševac se po tim aplikacijama za merenje dobro kotira. Da je zagađen vazduh može se primetiti i bez ovih pluća, pogotovo zimi, ove zime osećao se i neobičan smrad svake večeri. Ja sam asmatičar, tako da sam lično zaintersovana za temu zagađenja – navodi ona.

Našoj redakciji su tokom prethodnih nedelja stizali komentari sugrađana koji su primetili da je vazduh u Kruševcu zagađen, da je smanjena vidljivost i da se oseća neprirodan miris.

Pre neki dan sam se uputila ka Aksi, pošto sam trudnica, a i lekar mi je preporučio šetnju. Mozete misliti moje razočarenje kada je već oko Madere počeo da guši izuzetno toksičan vazduh, vidljivost slaba, kao da kuljaju nekakve hemikalije iz pravca Dedine. Prva reakcija mog tela je bila da pobegnem glavom bez obzira i vratim se kući. Ostao je gorak ukus u ustima. Ja se ne brinem što truju mene već moje nerođeno dete i još mnogo dece, koja nisu imuna na takve hemikalije, zapravo, niko nije. Zašto neko dozvoljava da se to dešava u našem Kruševcu, nedaleko od centra grada, zarad nečijeg privatnog biznisa? Pa, zar je malo što već imamo najveću stopu smrtnosti od kancera u Evropi? Ovakvim stvarima moramo stati na put, svi zajedno, ako mislimo da preživimo kao narod – kaže ova zabrinuta trudnica.

Čitatelj, koji živi na 11. spratu, rekao nam je da je uočio slabu vidljivost sa svoje terase i to po sunčanom danu, dok je sugrađanka koja živi u centru grada, primetila čudan miris u vazduhu.

Ovo je stvarno van pameti šta nam rade. Pre neki dan kada sam išla u Ribarsku Banju, toliko je smrdelo da mi muka pripala. Tek kad smo izasli iz grada je bilo bolje – navodi ona.

M.S.


Kampanja inicijative “Kreni promeni” pod sloganom “Istina o zagađenju” pokrenuta je početkom godine u gradovima širom Srbije, a krajem februara očekuje se “izložba pluća”. Inicijativa je pokrenuta nakon prošlogodišnje neuspele kampanje postavljanja prvog bilborda ispred Doma omladine u Beogradu, kada je uprkos svim dozvolama, on posle tri dana uklonjen.

Ostale vesti

Komentari

  1. Hm kaže:

    Koja ulica je u pitanju? Kuce pored saobracajnica i nisu bas validne za ovakve eksperimente. Svi mi znamo kakav je promet vozila u ulici koja vodi ka autobuskoj, pa kruzni tok sa vecitom guzvom, autobusi, kamioni…….. Direktno iz auspuha ka dvoristima. Vazdusnim putem nije mnogo udaljena ni toplana, dodatno se ljudi greju na drva/ugalj/plastiku (Da se ne lazemo, kotlovi gutaju plasticne flase i to je praksa postala. Vazduh bazdi i lako se prepoznaje).. Za prosek, treba se postaviti na nekoliko lokacija.

1 thought on “Potamnela i kruševačka pluća

Comments are closed.

back-to-top